2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A Célpont tesztelt: könnyen kijátszható a nemzeti konzultáció

2017. október 7., szombat 10:32, frissítve: szombat 15:30

Könnyen kijátszható a kormány nemzeti konzultációja az interneten – a Célpont stábja kipróbálta: egy óra alatt 81-szer küldte el a kérdőívet. A kormánytagok, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ugyanakkor nem lát kivetnivalót a rendszerben.

Soros György szerepel mindenhol – a tévében, a plakáton, a buszmegállóban, a villamoson. A  legújabb nemzeti konzultáció 7,2 milliárd forintba kerül. A levelek már a postázóban, de aki nem tud várni, online is kitöltheti. Ehhez a következőket kell megadni: név, életkor, e-mail-cím és persze a vélemény – ennyit kér a kormány.   Visszaigazolást viszont nem küldenek a kitöltött kérdőív után. A rendszer bár létező e-mail-címet kér, azt valójában nem ellenőrzi. Így az egész nemzeti konzultáció kijátszható.

A Célpont riportere egy óra alatt 81-szer küldte el a kitöltött kérdőívet. Még álnév sem kell hozzá, a rendszer mindig befogadja és megköszöni a válaszokat. Az oknyomozó műsor tájékoztatta a hibáról a kormány tagjait.

– Nem értem, hogy miért kérdez.
– Mert nem létező e-mail-címről is el lehet küldeni a kérdőívet kitöltve.
– Nem tudok erről.
– Leállítják addig, amíg ezt kijavítják?
– Sajnálom, de nem tudok erről – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

– Valószínű, hogy nem lehetséges, mert regisztrált e-mail-címnek kell lenni, tehát…
– Én ma 81-et küldtem el egy óra alatt.
– Akkor ön visszaélt például azzal a jogával, hogy válaszoljon, tehát önmagának tegyen szemrehányást – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

– Ez jó felvetés, lehet, hogy egy köszönő e-mail az elférne, de ez azzal a kérdéssel együtt, amit ön említ, nincs összefüggésben, úgyhogy…
– De összefüggésben van, hiszen befogadták mind a 81-et.
– Hogyha bármilyen visszaélésre derül fény, akár rosszhiszeműre, akkor azt a belső hatósági ellenőrzések ki fogják dobni – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nem lát kivetnivalót a rendszerben, Péterfalvi Attila szerint akkor lenne baj, ha a kormány visszaigazolást küldene. „Jó, hogy így van, az adatvédelmi hatóság nem szeretné és nem is támogatná azt, hogy valamiféle visszaellenőrzés legyen” – mondta a hatóság elnöke.

A Célpont által megszólaltatott informatikai biztonsági szakértő szerint a nemzeti konzultáció online felületét egyszerűen lehetne biztonságosabbá és hitelesebbé tenni. „A legegyszerűbb, hogyha egy e-mail-címet ellenőrzünk. Miután megadta az e-mail-címét, elküldünk neki egy e-mailt, amelyben egy linkre kattinthat, és akkor érvényesedik, akkor élesedik a szavazata. Ha ennél egy picit komolyabban akarjuk venni a felhasználó azonosítását, akkor előfordul, hogy közösségi médiás profillal kell a szavazást megejteni, ami megint egy szinttel nagyobb biztonságot jelent” – fejtette ki Nemes Dániel.

A nemzeti konzultáció oldalán megadott adatokat nemcsak tárolja a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hanem fel is használja. A választási szakértő szerint csak adatbázist épít a kormány.

„Politikailag mindenképpen nevetséges, hogy személy szerint regisztrálnom kell ahhoz, hogy elutasíthassam a kormánnyal való kapcsolattartást. A másik ilyen beugratás, hogy csak akkor tudok továbblépni az egyes elemeken, ha előbb az összes személyes adatomat megadtam. És a harmadik: létrejön a kormánynál egy olyan nyilvántartás, amely az összes személyes adatát tartalmazza azoknak, akik nem akarnak a kormánnyal kapcsolatot tartani” – mutatott rá Tóth Zoltán.

A kormányhírlevélről csak leiratkozni lehet, pedig pont fordítva kellene lennie.

Nincs torzító hatása

Nem tart az új nemzeti konzultáció eredményeinek torzulásától a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Tuzson Bence azt mondta: a kormány bízik a magyar emberek jóhiszeműségében, szerinte amúgy is csak a kérdőívek 5 százaléka érkezik online. Azt ugyanakkor elismerte, hogy minél többen töltik ki a konzultációt, az annál nagyobb felhatalmazás ad a kormánynak.

„Azért nem gondoljuk, hogy általánosságban úgy szórakoznak a nemzeti konzultáció kérdőívvel, mint ahogy a Hír TV riportere, hogy többször kitöltötte a kérdőívet. Azt gondoljuk, hogy a magyar állampolgárok általában egyszer tölti ki a kérdőívet, ilyen szempontból megbízunk a magyar emberekben. Nem hiszem, hogy ennek különösebb torzító hatása lenne” – fejtette ki a kormánypárti politikus.

A Fidesz csalásra is képes

Az LMP szerint a Fidesz bármilyen csalásra képes, ha választási győzelemről van szó. Schmuck Erzsébet, a párt képviselője szerint a rendszer hibája miatt megkérdőjelezhető, hogy a legutóbbi konzultáción valóban 1 millió 700 ezren vettek-e részt, mint ahogy azt a kormány állította.

„A kormány képes bármilyen módon csalni azért, hogy közeledvén a választásokhoz, azt tudja mutatni, hogy 2 millió ember részt vett a nemzeti konzultációban. De ez is mutatja azt, hogy a kormány nem szűri ki és nagy kegyesen és nagy örömmel nyilván befogadja ezeket a téves email címen jelentkező embereket, sőt, az is előfordulhat, hogy ismeretlen, akár nem létező emberek nevében küldenek emailt” – mondta az ellenzéki politikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!