2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

A Célpont buktatta le az illegálisan működő egyházat

Illegálisan működő kisegyházat leplezett le Célpont című műsorunk. A magát a Vonzás Törvénye Egyházának nevező szervezet főpapja milliós nagyságrendű összeget csalt ki a híveitől azzal az ígérettel, hogy a többszörösét kapják majd vissza. Később azonban azt mondta nekik, hogy az irodájából elrabolták a pénzt. A vezető főpap tagadja, hogy valójában pilótajátékot működtetett. Azzal védekezik, hogy a hívek adományt adtak, amit nem kérhetnek vissza.

Négy évvel ezelőtt alapított egyházat egy vállalkozó a vonzás törvényére alapozva. A tanítás lényege: amire gondolunk, és hisszük, hogy ez lehetséges, az valósággá válik. A híveknek a devizahitelekre is ezzel ígértek megoldást. Bár a 2011-es egyházügyi törvény megszüntette egyházi státuszukat, Pelei István vezető főpap zavartalanul működtette tovább az intézményt. Sőt, elindítottak egy támogatói rendszert is. Azt ígérték, hogy a befizetett összegnek a dupláját adják vissza. „Mondták, hogy most be kellene fizetni 3850 eurót, és akkor, ez most egy akció, ez most sürgős lenne, mert akkor januárban, februárban, márciusban ennek a dupláját is akár visszakaphatjuk, mert most nagyszerű befektetések vannak. Meg a háttérben van egy külföldi anyaegyház, aranytartalékok” – mesélte az egyik károsult, aki a Célpontnak nyilatkozva elmondta, azt a majdnem egymillió forintnak megfelelő összeget sem kapta vissza, amelyet befizetett. „Soha többet természetesen nem találkoztunk a pénzünkkel” – mondta.

Az egyház bevétele állítólag százmilliós nagyságrendű volt. A vezető főpap tagadja, hogy valójában egy pilótajátékot működtettek. Szerinte adományozás történt, ami egyházi titoknak minősül.

Pelei István: Az adományozólevél tartalma szigorúan titkos és bizalmas. Ha ők ezt kiadták az én engedélyem nélkül, akkor pert fogunk ellenük indítani.
Riporter: Nekem véletlenül van egy ilyenem, de nyilván nem tudják meg, hogy kitől kaptam meg.
Pelei István: Ez egyházi titoknak minősül, minden ilyen.
Riporter: Az lehet.
Pelei István: De én most visszakérdeznék. Ha én adok mondjuk bármelyik bejegyzett státuszú egyháznak, bemegyek a templomba és bedobok a perselybe, vagy egyszerűen csak otthagyok az oltáron egy köteg húszezrest, akkor…
Riporter: Hát nem mehetek vissza három nap múlva három köteg húszezresért…
Pelei István: De vissza se kérhetem, hogy Isten nem segített.

A becsapott emberek végül egy követeléskezelőhöz fordultak, hogy visszaszerezhessék a pénzüket Pelei Istvántól. „Kiderült, hogy mikor már nem bírta úgymond a nyomást a befizetők részéről, akik várták volna vissza a pénzüket, legalább azt, amit befizettek, tehát itt már senkinek nincs olyan igénye, hogy az ígért összeget, csak azt, amit befizettek, visszakapja, akkor csodálatos módon az irodáját az egyháznak feltörték és onnan az egyház aranykészletét és pénzkészletét elvitték” – mondta Bánhegyi Mihály, a Fortes Követeléskezelő ügyvezetője.

A Célpont azonban úgy tudja, hogy a napi bevételt Pelei és élettársa valójában egy belvárosi trezorban helyezte el. Rendőrségi eljárás egyelőre nem indult ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!