2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A Budapest 2030 terv hatása nem pusztán pénzben mérhető

Hatékony és zökkenőmentes megállapodás kell ahhoz, hogy a felvázolt célok meg is valósulhassanak - mondta Gulyás Gergely. Konkrét fejlesztések vannak folyamatban és újaknak kell elkezdődniük. Többek közt Tarlós István indulási feltételei kerülnek most rögzítésre, így a kormányzatnak forrásokat kellett bevonni, és konkrét fejlesztéseket kell finanszíroznia, melyek közül a legelső a hármas metró felújítása.

  • A Budapest 2030 terv hatása nem pusztán pénzben mérhető

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa megtartotta első, alakuló ülését a délelőtti bejelentést követően. A tanácsnak 5 kormányzati és 5 főváros delegálta tagja van. Papíron kéthavonta, a gyakorlatban azonban havonta fog ülésezni ez a tanács. Bármilyen fejlesztés történik tehát Budapesten ezután, azt meg kell vitatni és dönteni kell róla. A tanácsban egyhangúságnak kell lennie a döntésekben, tehát a konszenzus kényszere is fennáll. Ez erősíti az önkormányzat szerepét a fejlesztéseknél: nem lehet Budapestről a Budapestiek nélkül dönteni.

A várost érintő döntésekről szóló kormányüléseken Tarlós István is jelen lesz, és a kormány kötelezettségeket vállalt, hogy első körben a hármas metróból 80 milliárd forinttal veszi ki a részét. Gulyás Gergely kiemelte, hogy kiemelten fontos a dél pesti hévek fejlesztése, valamint a Galvani híd tervezése és megépítése. A legfontosabb döntések a ma megalakult Tanácson fognak megszületni. A tanács kormány delegálta tagjai lesznek Fürjes Balázs kormánybiztos, Palkovics László innovációs, Bártfayné Máger Andrea tárca nélküli miniszter, valamint Orbán Viktor és Gulyás Gergely. Minden, a döntésekben illetékes miniszter jelen lesz tehát a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában - jelentette be Gulyás Gergely. 

Tarlós István felhívta a figyelmet, hogy a megállapodás szövege elérhető mind a kormányzat, mind a Főváros honlapján. Úgy éreztem magam, mint a tűzoltó, aki szivárgó tömlővel olt egy égő raktárat– ecsetelte korábbi helyzetét Tarlós István. Orbán Viktor azonban komolyan vette a megállapodást, ezért sikerült azt létrehozni– tette hozzá. A megállapodásban olyan kikötések teljesültek, melyeknek a felére sem számított a Főpolgármester kezdetben. A feltételek nem csupán pénzben mérhetők. December 15-éig a 2016-ban kötött támogatási szerződést a hármas metróra szánt 80 milliárddal módosítja a kormány, mely a közlönyben meg is jelenik. A drágulás fő oka a 2 és fél évvel ezelőtti árbecslés változása, illetve az építőiparban végbement változások. Az akadálymentesítéssel és a felszíni felújításokkal kiegészülve kompletté teszi a felújítást az új megállapodás. Egyvalami nem valósulhat meg, ez pedig a szerelvények korszerű légkondícionálása – jelentette be Tarlós István. Ennek oka az alagutak átmérője, mely nem változtatható meg.

Andrássy és Podmaniczky idejének összehangolt együttműködését és léptékét idézi a mostani fejlesztések mértéke. A Budapest 2030 fejlesztési tervet közösen készíti el a főváros és a kormány és ebben a mindenkori főpolgármesternek vétó joga van. Ez a megállapodás egyúttal politikai oldalaktól is független, hisz civil szervezetek és egyéb résztvevők javaslatait is be fogják gyűjteni. A tágabban vett, 20-25 fős konzultációs tanácsban az RTL Klubtól is lesz tag, valamint Gerő András történészt is részt fog venni benne.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 5 fővárosi delegáltjának egyike lesz Dr Tóth József, Angyalföld szocialista polgármestere. Ő az aki rendelkezik olyan áttekintő képességgel, hogy átlásson nagyvárosi projekteket, lássa és értse a fejlesztések jogi pénzügyi és műszaki feltételeit – mondta kérdésre válaszolva Tarlós István. Praktikus kérdésekben kiváló az együttműködés Dr. Tóth Józseffel, akivel ketten vagyunk igazi veteránok – jelentette ki. Tarlós sokat tesz a demokrácia védelmében – mondják liberális értelmiségiek is, és valóban a kezdeti félelmek mind eloszlottak Tarlós István szerint. A Tanács főváros részértől delegált tagjai a Főpolgármester mellett Tarlós István helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, valamint Bagdi Gábor, illetve Dr. Tóth József mellett Rákosmente polgármestere Ríz Levente, akit bizonytalan ideig Wintermantel Zsolt helyettesít.

Biztosítékokat kapott a Főpolgármester a fővárosi cégek Fővárosnál maradására, valamint a főpolgármester közvetlen választására is. A Duna fővárosi szakasza védelmének felújítása prioritást élvez. Az FKF fejlesztése is meg fog történni, lévén az FKF tudott segíteni az NHKV-nek is az agglomeráció szemét-ügyének megoldásában is. A fővárosi vízművek fejlesztése szintén kormányzati támogatást kapott a KEMOP keretében. A jelen formájában megszűnik a BKK és újabb konszolidációs folyamat veszi kezdetét. A hajléktalankérdés megoldása érdekében pszichiátriai és egyéb szociális befogadó állomások fognak létesülni. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!