2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

A brit parlament ma este ismét szavaz a brexitről

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 12:17, frissítve: csütörtök 19:09

A brit parlament ma este ismét szavaz a brexitről. Miután a törvényhozók kedden Theresa May és az Európai Bizottság módosított egyezményét is leszavazták, szerdán pedig az alku nélküli kilépést utasították el, csütörtökön arról dönthetnek, hogy kérelmezzék-e az EU-tól a brexit határidejének elhalasztását.

A brexit-folyamat összeomlásáról cikkeztek a brit lapok csütörtök reggel, Theresa May hivatalát pedig purgatóriumi állapothoz hasonlították. Szerda este második vereségét szenvedte el a brit miniszterelnök, amikor saját kormányának 13 minisztere szavazott párton kívül az alku nélküli kilépés kérdéséről. A voksolásra azután került sor, hogy kedd este a parlament elsöprő többséggel másodszorra utasította el May és az Európai Bizottság brexit-tervét, a szerdai szavazáson pedig a rendezetlen kilépés lehetőségét is elutasították a londoni törvényhozók.

„A ház világos többséggel amellett tette le a voksát, hogy alku nélkül hagyjuk el az EU-t. A jogszabály szerint azonban az Egyesült Királyság továbbra is megállapodás nélkül lép ki, hacsak valamiben meg nem egyezünk. Továbbra is tarthatjuk magunkat ahhoz, amit ez a kormány kialkudott az elmúlt 2 év során. Megpróbálhatunk új alkut kérni, ám az EU világosan kijelentette, hogy ez az egyetlen lehetséges megállapodás” – mondta Theresa May. 

A szerdai szavazáson a kormány célja az volt, hogy kizárja a britek március végi rendezetlen kilépésének lehetőségét. Egy benyújtott módosító indítvány értelmében azonban a törvényhozók azt utasították el, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között megállapodás nélkül lépjenek ki. Ennek jelentőségére a Kennan intézet szakértője hívta fel a figyelmet.

„A törvényhozók megfosztották Theresa May-t attól a lehetőségtől, hogy az EU előtt a rendezetlen kilépés lehetőségét lengethesse, hogy ezáltal jobb alkut kaphasson. Innentől kezdve a megállapodás nélküli kilépés már nem opció, Theresa May alkupozíciója tehát romlott Brüsszelben” – véli Yuwal Weber, a Kennan Intézet munkatársa. 

A szakértő hozzátette, a brexit körüli bizonytalanság politikai, társadalmi és gazdasági károkat okozhat, hosszú távon pedig akár recesszióhoz is vezethet a szigetországban. Weber azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság egységét egy skót függetlenségi vagy ír újraegyesítési népszavazás bonthatja meg.

A londoni törvényhozóknak csütörtökön arról kell dönteniük, hogy kérelmezzék-e az EU-tól a Brexit június végéig való elhalasztását. Ha az uniós vezetők ebbe nem egyeznek bele, és a brit képviselők március 21-ig, azaz az Európai Tanács csúcstalálkozójáig nem fogadják el May egyezményét, az Egyesült Királyság március 29-én megállapodás nélkül zuhan ki az Európai Unióból.