2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A botrányos parkolóbiznisznek még az adóját sem sikerült helyesen bevallani

Hónapokon át vizsgálódott a NAV még tavaly év végén a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzatnál. Kiderült, hogy a 2017-es teljes évre és a 2018-as év első félévére vonatkozó adóbevallásukkal is komoly gondok vannak. Több százmillió forint értékű adóköteles bevétel hibázdott a bevallásban – tudta meg a PestiSrácok. Az egyik ilyen éppen a botrányokat kiváltó parkolási üzletág, a fizető parkolásból származó bevételről másfél éven át gyakorlatilag megfeledkeztek, vagy ha szerepeltették is a bevallásban, rosszul. De ingatlan értékesítési, bérbeadási bevételek utáni adóelszámolással is voltak nehézségeik. Ezeket több esetben közérdekű lakás kiadásként, illetve közterület-használatként tüntették fel, ami adómentes.

  • A botrányos parkolóbiznisznek még az adóját sem sikerült helyesen bevallani

Miközben Karácsony Gergely azt kommunikálja, hogy a kerületben minden a legnagyobb rendben van, sőt, Zugló háromszor jobban áll, mint a főváros, az utóbbi hónapokban folyamatosan esnek ki a csontvázak a hivatali szekrényekből.

Először a parkolási-ügy bukott ki. Miközben Zuglóban irreálisan sokat, 3 milliárd forintot költöttek a parkolási rendszer átalakítására, az több százmilliós veszteséget termel évente a kerültenek, miközben éppen a parkolás az az üzletág, amin szinte minden önkormányzat nyer. Karácsony százmilliós nyereségről beszél, a pénzügyi mutatók szerint ugyanakkor 2017-ben csaknem fél milliárd forintot veszített a kerület.  A tavalyi évben pedig 338 millió forinttal maradtak el a parkolási bevételek a várttól, újabb 250 millió forint mínuszt termelve az önkormányzatnak. (A parkolási rendszert működtető konzorcium 2017-ben egyébként úgy nyert az önkrományzat által kiírt közbeszerzésen, hogy a tervezett keretösszegnél jóval drágább, egy milliárd forintnál is magasabb árajánlatot adott.)

A zárszámadás körüli vitában előbb az alpolgármester, aztán a jegyző bukott ki. A kimutatásokból, könyvvizsgálói jelentésekből kiderült, hogy a bevételek elmaradnak, a kintlévőség elérhette az 1 milliárd forintot. A PestiSrácok mutatta be, hogy az önkormányzat olyan adósságspirálba keveredett, ami  már csőddel fenyeget. Tönkretette saját önkormányzati cégeit, beszállítók sorának tartoznak, közülük az egyik cég kezdeményezte is az adósságrendezési eljárást. 

Az már csak hab a tortán, hogy mint azt a PestiSrácok megtudta, az áfafizetési kötelezettségnek sem tettek maradéktalanul eleget. A főpolgármesterségről áhítozó Karácsony még mindig tagad és másokra mutogat, holott dokumentumok, jegyzőkönyvek, könyvvizsgáló jelentések bizonyítják állításai ellenkezőjét. A most birtokunkba került dokumentumok szerint a tavaly év végi NAV ellenőrzésen is fennakadt a zuglói önkormányzat. 2018 novembere és 2019 januárja között folytatott le jogkövetési vizsgálatot  a Kelet-budapesti NAV Általános Forgalmi Adó Ellenőrzési Osztálya a hivatalnál. A vizsgálat során kiderült, hogy a hivatal a vizsgált időszakokra (2017 és 2018 több időszaka is) benyújtott alap bevallásában nem szerepeltette, illetve helytelenül szerepeltette a fizető parkoló üzemeltetéséből származó adóköteles bevételeit, továbbá helytelenül közérdekű vagy egyéb speciális jellegre tekintettel  adómentes értékesítésként  vallott be olyan értékesítéseket, amelyek nem lakáscélú bérbeadásból, illetve közterület-használati díjakból adódtak. Mivel az áfafizetési kötelezettség rendszeresen, havonta, illetve negyedévente jelentkezik, a NAV vizsgálat megállapítása azt is jelenti, hogy a Karácsony Gergely vezette önkormányzat az elmúlt két évben alsó hangon több százmillió forint bevétel utáni áfát nem fizette meg, vagyis csak a felszólítást követően. A vizsgálatot követően az adóhatóság önrevízióra szólította a zuglói hivatalt, amelynek az 2018 októberére eleget tett, megúszva ezzel a súlyosabb következményeket. A Civil Zugló Egyesület által nyilvánosságra hozott, egyébként a jegyzőtől származó adatok szerint 2017-ben parkolásból kerekítve 863 millió, 2018-ban 1 milliárd 130 millió forint bevétele származott. 

Az elmúlt két évben ingatlanai hosszú sorát árusította ki a zuglói önkormányzat. Az interneten fellelhető adatok, költségvetési dokumentumok szerint 2018-ban 2 milliárd forintot vártak ingatlaneladásból, többek közt négy nagyterületű telket hirdettek meg egymilliárd forint összegben, de év végéig összesen a tervezett összeg egy tizede folyt csak be, körülbelül 200 millió. A 2019-es költségvetésben  már közel 3 milliárdos összeg szerepel a bevételi oldalon, az ingatlaneladási soron. Összesen 12 darab ingatlant hirdettek meg 2,8 milliárd forint értékben.

PestiSrácok

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!