2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

A botrányok ellenére továbbra sem szólal meg Sneider Tamás

Hír TV

2019. január 23., szerda 16:43, frissítve: szerda 17:57

Szkinhead társaival együtt súlyosan megvert egy cigány férfit a Jobbik jelenlegi elnöke még a '90-es években – erről a ripost.hu számol be. Sneider Tamás a tettét beismerte, amiért nyolc év börtönt kapott, három évre felfüggesztve. A pártelnök továbbra sem áll a nyilvánosság elé, pedig felesége a három évvel ezelőtti esküvőjükön a náci karlendítéshez hasonló mozdulatot is tett. Az ellenzéki pártok vegyes érzelmekkel állnak a Jobbikhoz.

Sneider Tamás szkinhed múltjának újabb részleteit közölte a ripost.hu. A portál jegyzőkönyvekre hivatkozva ír arról, hogy a Jobbik jelenlegi elnöke a 90-es években egy mozgássérült embert vert meg rasszista indítékkal. Mivel Sneider akkor beismerte tettét, nyolc hónapos börtönbüntetését 3 évre felfüggesztették. Az esetről később a Hír TV-ben is beszélt a politikus.

– Mennyire verte Ön meg ezt a cigány embert, illetve hányan verték meg?
Egyedül. A vádiratban ugye az szerepel, hogy többen és eléggé súlyos állítások, lehet, hogy egyébként az ítéletben is. De higgye el, hogy egyedül! Nem hazudnék, különösebben nem is állítottam mást és egyébként a látlelet szerint egyetlen egy sérülése keletkezettmondta még 2014 májusában.

A Hír TV vasárnap mutatta be azt a felvételt, amelyen Sneider felesége a náci karlendítéshez hasonló kézmozdulatot tett, három évvel ezelőtti esküvőjükön. A Jobbik fővárosi képviselője szerint emiatt nem kell lemondani pártja vezetőjének. Tokody Marcell szerint ugyanis a sajtó félreértelmezi a családi eseményen készült videót.

„Lagziban készült felvétel, amin egyebek mellett ezt a Barbie babára emlékeztető kézmozdulatot is alkalmazta a hölgy, nyilván Barbie babának sem képzelte magát, ahogy gyakorló nácinak sem, és ez egy lagziban készült felvétel, szerintem nincs ember, akiről ne lehetne bármilyen belemagyarázós vagy kellemetlen felvételt készíteni, bármilyen laza, oldott hangvételű pillanatban” – nyilatkozta a politikus.

Az ellenzéki pártok az elmúlt napokban sem változtattak a kapcsolatukon a Jobbikkal, szerdán is közösen álltak a sajtó elé képviselőik. Az MSZP-s Horváth Csaba ezt azzal magyarázta, hogy a közös fellépés most fontosabb például a túlóratörvény ügyében.

„Tavaly november óta új helyzet van a Jobbik részéről, ők elváltak attól a radikális irányzattól és attól a radikális politikától is, amivel nem tudtam egyetérteni és azonosulni. Tavaly november óta a Jobbik egy demokratikus ellenzéki konzervatív pártként viselkedik és nincs okom, hogy erről egy más képest alakítsak ki” – mondta az MSZP fővárosi képviselője.

Az LMP szerint nem befolyásolják a megjelent ügyek a további együttműködést, de a megnyilvánulást elítélik. „Ahogy eddig is konkrét ügyek mentén és konkrét politikai programok mentén tudunk együttműködni. Az LMP-nek egyébként az alapításától kezdve teljesen világos az elvi álláspontja, tehát mi mindenféle szélsőséges megnyilvánulástól természetesen elhatárolódunk és a Jobbik pedig a saját belső ügyeit a kellő határozottsággal kell kezelje” – mondta Demeter Márta, a párt képviselője.

A DK szerint sem akadályozzák meg az ellenzéki összefogást a Jobbik elnökének korábbi ügyei. „Arról van szó, hogy az önkormányzati választáson találjunk olyan jelölteket, akik le tudják győzni a Fideszt. Ez független attól, hogy a Jobbikban milyen esetleges belső küzdelmek zajlanak, azt a Jobbik majd oldja meg, rendezze le magában! Az, hogy Battonyán, vagy Nemesmedvesen ki lesz a kihívója a Fidesznek és lehetőleg győzze is le, az ezt nem fogja befolyásolni” – mondta Gréczy Zsolt, a párt frakciószóvivője.

Egyedül a Liberálisok nem nyitottak az együttműködésre a Jobbikkal, szerintük a pártnak tisztáznia kellene ehhez a múltját. Sermer Ádám ugyanakkor azt is hangsúlyozta: Sneider Tamással a botrányai után már biztosan nem fognak együttműködni.

„Szélsőséges, rasszista, kirekesztő, előítéletes szimbólumokat és azok használóit, személyeket nem gondolom, hogy a demokratikus ellenzék a saját köreiben egyébként meg kellene tűrjön” – mondta.

A karlendítés ügyében megszólalt a Jobbik Sneider Tamás előtt elnöke is. Vona Gábor a hvg.hu-nak azt mondta: vállalhatatlan, ami a videón látható és egykori párttársának nyilvánosan kellene bocsánatot kérnie emiatt.

x
Rendkívüli hír