2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

A Balkán felé nyit a magyar gazdaság

Hír TV

2019. február 20., szerda 14:54, frissítve: szerda 16:03

Magyar, horvát és bosnyák háromoldalú üzleti fórumot tartottak Pécsett. A találkozó célja a kölcsönös befektetés ösztönzés volt. A megnyitón Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának az elnöke azt mondta, a magyar gazdaság jól teljesít, a tapasztalatokat pedig szívesen átadják déli szomszédjainknak.

A fórum a Dél-dunántúli régió, a horvátországi és a bosznia-hercegovinai cégek számára adott lehetőséget arra, hogy kapcsolatba lépjenek, közös vállalkozásokat indítsanak. A találkozóra több mint 70 cég vezetője jött el.

A vállalkozásoknak jól megy, új üzleteket kötnek, akkor mondhatjuk, hogy pénzt termelnek, akkor pedig a dolgozóknak is stabil, jó munkahelyeket tudnak biztosítani– mondta Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. 

Boszna-Hercegovinából nem csak cégek, de az ottani egyetem vezetői is képviseltették magunkat. A bosnyákok minél előbb szeretnének az Unió tagjává válni, az ilyen találkozók pedig ezt a törekvésüket segíti.

Olyan időket élünk, amikor fontosak az ilyen együttműködések. Közös válaszokat kell adnunk a globális kihívásokra, ezzel is segítve országaink fejlődését– véli Nevenko Herceg, Herczegovina-Neretva megye elnöke. 

Horvátország magyarországi nagykövete szerint fontos hogy az érintett országok kisebb régiói is jól működő gazdasági kapcsolatokat építsenek ki

Nekünk a legfontosabb, hogy polgáraink jól éljenek. Az ilyen megyék közti együttműködés pedig pontosan ezt szolgálja. A magyar gazdaság jól teljesít, így van mit tanulni önöktől. A jó példák átvétele pedig hozzásegít minket ahhoz, hogy a mi országunk, megyéink is intenzíven fejlődjenek– nyilatkozta Mladen Andrlic Horvátország magyarországi nagykövete.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke úgy véli, fontos, hogy a Visegrádi Négyekhez hasonló jól teljesítő együttműködést más országokkal is kialakítsunk. Ez mindhárom félnek az érdeke.

A magyar gazdaság, és a magyar gazdasági szereplők most olyan helyzetben vannak, hogy nem csak az itt lévő technológiai tudást és a vállalkozásban szerzett tapasztalatot tudják átadni, hanem kellő tőkeerővel is rendelkeznek ahhoz, hogy akár Horvátországban, akár Boszniában közös vállalatokat alapítsanak, és ezzel az ottani gazdasági növekedésnek aktív szereplői lehessenek– nyilatkozta Bánki Erik az  Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke. A háromoldalú üzleti fórumok folytatódnak, legközelebb a horvátországi Eszéken találkoznak az üzleti élet szereplői.