2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

90 ezer diploma ragadt bent nyelvvizsgahiány miatt

Hír TV

2018. július 30., hétfő 15:17, frissítve: hétfő 17:01

Az érintettek nagyjából 1 százaléka szerezheti meg a nyelvvizsga hiánya miatt bennragadt diplomáját az újabb mentőprogramban. Legalábbis ennyire lehet elég a szaktárca által megszabott keret a nyelviskolák szakmai egyesületének elnöke szerint. A szakemberek azt mondják, bár jó a program, a problémák rendszerszintűek, ezért a nyelvoktatáson a közoktatásban is változtatni kellene.

Van, akik most kezdik és vannak, akik évek óta elvégezték, a nyelvvizsga hiánya miatt azonban mégsem jutnak diplomához. Több mint 90 ezren járhattak így. A kormány ezért újabb diplomamentő programot indít, melynek részleteit még szeptember előtt nyilvánosságra hozzák. Személyenként mintegy 300 ezer forint támogatást szánnak nyelvtanulásra.

„400 millió forint az összeg és 300 ezer forintos támogatást kaphatnak a diákok ez azt jelenti, hogy 1300-1400 között lesz azoknak a száma, akik részt vehetnek eben a programban országos szinten és 1000 fő megkaphatja a diplomáját. Nagyok a különbségek a intézmények között, régiós szinten is sokkal nagyobb esélye van valakinek elsajátítani egy nyelvtudást mint egy kisebb településen. Ezek látszódnak is a statisztikából. Ha ezeket el tudnák tüntetni az sokat segítene” – mondta Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke.

A kulturális bizottság szocialista alelnöke szerint kevés a diplomamentő program – rendszerszintű váltatásra lenne szükség. Kunhalmi Ágnes például a többi közt újra bevezetné a nulladik évfolyamot, vagyis a középiskola előtti nyelvtanulási évet.

„Tessék a szakmát megkérdezni, a nyugdíjas pedagógusokra nagymértékben lehetne támaszkodni és célzott állami programokat, felzárkóztató programokat kell indítani akár úgy is, hogy a munkáltatónak segítünk, hogy az a fiatal akinek a diplomája be van ragadva de mégis dolgozik és ilyen programban részt vesz, és le tudja tenni a nyelvvizsgákat, akkor ott a munkáltató is valamilyen kedvezményt kap. De a munkáltató is segítheti ezeket a fiatalokat, állami segítséggel” – fejtette ki Kunhalmi Ágnes.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint is folytatni és bővíteni kell a diplomamentő programot. „Fontos, hogy azon hallgatókat is segítsük, akik már államvizsgáztak és elvégezték felsőfokú tanulmányaikat és a középiskolában tanulók számára is szorgalmazzuk a nyelvvizsga megszerzésest. A legtöbb hallgató főként a budapesti és a borsodi régióból van, akik részéről fennáll az, hogy nem rendelkeznek sikeres nyelvvizsgával” – mondta Kaizinger Tamás a szervezet elnökségi tagja.

A nyelvtanfolyamok 2019 végéig tartanak és 2020 első felében kell igazolni a nyelvvizsga teljesítését. A diplomamentő program első körében a mintegy 10 ezer résztvevő alig fele jutott el a nyelvvizsgáig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!