2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

800 millióért vásárol újabb műkincseket az MNB

2015. július 27., hétfő 17:15, frissítve: szerda 17:00

Festmények, gyűjtemények, érmék – eddig csaknem 9 milliárd forintot költött a magyar nemzeti bank műkincs-vásárlásra. A felügyelő-bizottság korábbi elnöke szerint szabálytalanul.

Tiziano 4 és fél milliárdért, Munkácsy Krisztus Pilátus előtt festménye 1,6 milliárdért. A két legnagyobb tétel az MNB elmúlt másfél éves vásárlásai között. Munkácsy Golgotája még nincs a listán, arra még alkudoznak. Az első ajánlatra a tulajdonos Pákh Imre nemet mondott, a magyar állam ezután védetté nyilvánította az alkotást, így az Magyarországról nem vihető ki. A jegybank új ajánlatot tett, és közben kiderült az is, hogy nem csak Pákh Imrével kell megalkudniuk.

„A képnek társtulajdonosa is van, ami változtat a helyzeten jogilag, de ezen ráérünk akkor gondolkodni, ha válaszol nekem a kép tulajdonosa az írásban tett ajánlatomra” – mondta el Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria igazgatója biztos benne, hogy Pákh Imre végül eladja a képet a jegybanknak. „Kicsit küzdenek, de nyugodjanak meg, ez nemzeti tulajdonba fog kerülni” – fogalmazott Baán László.

A jegybanki műkincsgyűjtést azonban nem mindenki helyesli. Róna Péter, korábbi jegybanki felügyelőbizottsági tag az MNB műkincsvásárlásait tiltott monetáris finanszírozásnak tartja. Szerinte az ilyen kiadásokat a jegybanktörvény és az európai gyakorlat sem engedi.

„A festményvásárlás nem tartozik a jegybank tevékenységi körébe. A festményvásárlás a kulturális minisztérium, a galériáknak a dolga, amely egységek költségvetési pénzből gazdálkodnak. A jegybank viszont azt csinálja, hogy vesz egy festményt, olyan pénzből, ami nem a költségvetésből származik, hanem az ő monetáris politikájának az eredménye, ennek az összekeverését a költségvetés kereteivel tiltja az európai jegybankrendszer” – fogalmazott Ring című műsorunkban.

A közgazdász szavait az MNB-alelnök sem hagyta szó nélkül. „Lehetséges, hogy fiskális szempontból nem tűnik csinosnak, de azt nem mondta senki, hogy jogszabályellenes” – fogalmazott.

A Magyar Nemzeti Bank összesen 100 millió eurót, azaz csaknem 30 milliárd forintot különített el műkincsek vásárlására 2018-ig. Ebből eddig 8,7 milliárdot költöttek el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!