2020. május 27.,
szerda, Hella napja

75 éves a kereszténydemokrácia Magyarországon

2019. október 31., csütörtök 18:17

Európát az indentitás nélküliség kultusza fenyegeti, az identitásrombolók és -védők küzdelme zajlik - mondta Kövér László a kereszténydemokrácia 75 éves magyarországi fennállása alkalmából tartott tanácskozáson. Semjén Zsolt szerint azért maradt fenn több mint hét évtizedig a párt, mert hűségesek voltak az alapítóatyák örökségéhez.

Dokumentumfilmet vetítettek le a parlamentben a Kereszténydemokrata Néppárt történetéről. A szervezet idén ünnepli 75. éves évfordulóját, ebből az alkalomból konferenciát is szerveztek.

Ahogy 75 ével ezelőtt úgy ma is támadják a keresztény értékrendet - mondta megnyitó beszédében a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke. Harrach Péter úgy fogalmazott: ma is bátorság kell az igazság kimondására, valamint és a keresztény emberképet képviselje.

"Keresztény politikusnak azt kell tapasztalnia, hogy mindezért két oldalról támadják: balról az ateista kioktatók, akik saját bevallásuk szerint sem hívők, de kioktatnak minket arról, hogyan kell egy kereszténynek viselkednie. Másrészt a jobboldalról jön a jó szándékú, de naiv, a politika világa iránt érzéketlen hívők kritikája. Ők nem tudják, hogy a keresztény elvszerűséget a politikai megvalósíthatóság keretén belül tudja képviselni a keresztény politikus"

- mondta Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.

Az Országgyűlés elnöke úgy látja: ma Európát az indentitás nélküliség kultusza fenyegeti. Kövér László úgy fogalmazott: az identitásrombolók és -védők küzdelme zajlik Európában.

"A XXI. században elérni kívánt identitásnélküliséghez az emberek értéktudatának teljes szétroncsolására van szükség. Már nem elég a XX. században hangoztatott úgynevezett értéksemlegesség követelménye, a cél valójában már a teljes értéknélküliség állapotának elérése"

- fogalmazott Kövér László, az országgyűlés elnöke. 

Ennek ellenpólusa a kereszténydemokrácia. A KDNP elnöke szerint azért tudott 75 éven keresztül megmaradni a párt, mert hűségesek voltak az alapítóatyák örökségéhez. A KDNP pedig eszköz ahhoz, hogy ezeket az értékeket továbbra képviselni tuják.

"Az egyház szabadságának a biztosítására, a nemzeti elkötelezettség megvalósítására, a családok támogatására, a polgári értékrend érvényre juttatására. És mindezek alapján elmondhatom azt, hogy ma a Fidesz-KDNP szövetség, Orbán Viktor kormánya a legkereszténydemokratább kormány Európában"

- mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

A KDNP jogelődjét 1943-ban, Apor Vilmos győri püspöki palotájában tartott titkos találkozón alapították meg, majd 1944 és 1949 között Demokrata Néppártként működött. A mostani KDNP-t a rendszerváltáskor szervezték újjá.

HírTV