2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

62 milliós ajándék a magyar államtól?

2016. január 12., kedd 17:48, frissítve: szerda 10:21

Hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanújával fordul a Jobbik egy somogyi földügylet miatt az ügyészséghez. Egy olasz vállalkozó az árverésen jóval olcsóbban jutott hozzá 100 hektár földhöz, mint amennyit korábban ajánlott a két parcelláért. Magyarázkodhat a Miniszterelnökség államtitkára is, ha a parlament szakbizottsága megindítja ellene a vagyonnyilatkozati eljárást.

A boráról ismert Etyeken is sikeresen licitált állami földekre a felcsúti polgármester, nemcsak szűkebb pátriájában, a Váli-völgyben. Mészáros Lőrinc nagyobb birtokot szerzett, mint amennyit a földtörvény enged. Több mint 400 hektárt vásárolt, miközben a jogszabály 300 hektárnál húzza meg a korlátot.

Nemcsak ő lépte át a földszerzési maximumot. Szarvas volt fideszes alpolgármestere 500 hektár vett. Bács-Kiskunban egy keceli lovastanya tulajdonosa 340 hektárra licitált, a kiskunhalasi Fülöp János Róbert pedig 432-re. Az árverési hirdetményből nem derül ki, hogy Kiskunhalas polgármesterének édesapjáról van-e szó. De a 300 hektár feletti területeknek ő is búcsút inthet – mondja a földművelésügyi miniszter.

„A földtörvény egyértelműen rendelkezik, 300 hektárnál nagyobb terület nem lesz senkinek sem a tulajdonában, 300 hektárnak lehet a telekkönyvi tulajdonosa az, aki árverésen nyertes, aki ennél többre licitált, az nem tudja azt a jövőben tulajdonosként birtokba venni” – mondta el Fazekas Sándor.

Egy belga család tagjai 760 hektár állami földhöz jutottak Somogyban, húsz éve foglalkoznak állattartással Magyarországon. A Jobbik nem az ő tulajdonszerzésüket kifogásolja.

Egy olasz vállalkozó Lábod határában szemelt ki magának egy 60 és egy 40 hektáros parcellát, amelyeket meg is szerzett az árverésen. A Jobbik feljelentést tesz hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanújával.

„Nagyon nagy ajándékot kapott a magyar államtól, ugyanis a korábbi 135 millió forintos vételár helyett most ez az egész az ő számára csupán 73 millió forintba kerül. Itt van olyan földterület is, mintegy 60 hektáros tábla, ahol a korábbi 126 forintos négyzetméterár jelenleg 33 forint/négyzetméterre csökkent, azt hiszem, hogy minden magyar állampolgár örülne, ha ilyesféle ajándékot kapna a magyar államtól” – fejtette ki Ander Balázs országgyűlési képviselő.

A külföldiek öröme korai, a helyben lakó gazdák elvihetik még előlük a földet – emlékeztet a szakminiszter. „Magyarországon gazdálkodó külföldiek árverési nyertesek, az, hogy lesz-e a végén közülük tulajdonos, az attól függ, hogy lesz-e valaki elővásárlásra jogosult, aki megelőzi őket” – fogalmazott Fazekas Sándor.

A Miniszterelnökség egyik államtitkárának felesége 290 millió forintért vett földet a Velencei-tó környékén. L. Simon Lászlónak ennyi megtakarítása nincs a parlamenti vagyonnyilatkozata szerint. Felesége vagyoni helyzete nem nyilvános, L. Simonné vagyonnyilatkozatába csak a parlament szakbizottságának tagjai nézhetnek bele. A Blikk című bulvárlap ezért a testülethez fordult.

„A képviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárást a mentelmi bizottság elnökénél bárki kezdeményezhet. Ilyen kezdeményezés érkezett be a mai napon e-mailben hozzánk. Jelen pillanatban a nulladik szakaszban vizsgáljuk, hogy megfelel-e a törvényeknek a kezdeményezés vagy hiánypótlásra visszaadjuk a kezdeményező részére” – mondta el Vejkay Imre, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke.

A Nemzeti Földalapnak egyébként nem feladata vizsgálni a földvásárlásra szánt pénzek eredetét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!