2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

3000 önkormányzat szorulhat állami támogatásra

3200 önkormányzat közül 3000 szorulhat állami támogatásra, hogy a segélyeket ki tudja fizetni. A szociális ellátások többsége januártól a helyhatóságokhoz kerül, a jövedelempótló támogatásról viszont 2015-től már nem a jegyzők, hanem a kormányhivatalok döntenek majd.

Az önkormányzatok hét jogcímen adhattak segélyt a rászorulóknak. A jövedelempótló támogatásokat márciustól a kormányhivataloktól kapják az érintettek. „A lakosság ebben semmilyen változást nem fog észrevenni. Ahol változás lesz az önkormányzati oldalon, mert már nem a jegyzőnek és nem az önkormányzatnak kell e két ellátás tekintetében dönteni és előkészíteni, valamint eddig önerőt kellett biztosítani ehhez az ellátáshoz, innentől kezdve pedig az állam száz százalékig lefinanszírozza ezeket” – mondta el Horváth Zoltán Baranya megyei kormánymegbízott.

A tehetősebb települések, ahol az éves helyiadó-bevétel meghaladja a lakosonkénti 32 000 forintot, segélyezésre nem kapnak költségvetési pénzt. A többi önkormányzat viszont kap, a közös kasszába 34 milliárd forint kerül jövőre. Ha ez kevés lenne, további 5 milliárdra lehet majd pályázni.

Igazságos elosztás

Vajszlón, az 1800 lakosú ormánsági faluban a munkanélküliség az országos átlag négyszerese. „Biztos, a döntéshozóknak megvan hozzá a kellő szakmai tudásuk meg hátterük, hogy ebben döntsenek. Nekem, a magam részéről, nagyon egyszerűen fejezem ki magamat, a legfontosabb az lenne, hogy ezek valahogy igazságosan kerüljenek el a rászorulókhoz, hangsúlyozom, a rászorulókhoz, mert nem mindig oda került a pénz” – így Horváth István, Vajszló független polgármestere.

Sellyén, az Ormánság központjában közel 5 millió forintot fizet ki havonta foglalkoztatást helyettesítő támogatásra az önkormányzat. A kisváros polgármestere szerint az ügyintézés hosszadalmasabb lesz, ha a papírokkal a kormányhivatalba kell majd menni.

Könnyítést jelent

„Pont a legnehezebb sorban élő emberek kerülnek olyan helyzetbe, hogy a problémájukkal való foglalkozás távolabb kerül tőlük. Én úgy gondolom, hogy az önkormányzatok sorsát könnyíteni fogja, az emberek sorsát jelentősen nehezíti, de hát az önkormányzatok meg pont azért vannak, hogy az emberek sorsán könnyítsenek” – hangsúlyozta Nagy Attila, Sellye független polgármestere.

A szociális ellátások többségének elosztása 2015-től önkormányzati feladattá válik. A rendszeres szociális segély névleg megszűnik, új neve aktív korúak ellátása vagy rendkívüli települési támogatás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!