2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

177 802 négyzetméternyi terület ad át Szlovákia Magyarországnak

Ismét módosul a magyar–szlovák határ. A változásra egy határon átnyúló szennyvízcsatorna projekt, illetve az Ipoly folyó szabályozása miatt van szükség. A két ország között létrejött megállapodás értelmében 177 802 négyzetméter terület átadása, és ugyanennyi átvétele történik meg a szerződés életbelépésekor, a rajta lévő ingatlanokkal egyéb, építményekkel, berendezésekkel, növényzettel.

  • 177 802 négyzetméternyi terület ad át Szlovákia Magyarországnak

Az 1920-as határmegállapítások Somoskőújfalu egyik utcáján húzták meg Magyarország és Szlovákia határát. Mindez azt jelentette, hogy az út egyik oldalán lévő ingatlanok Magyarországhoz tartoznak, a másik oldal erdős, bozótos területe pedig már Szlovákia. A településen élők szerint ez a rendelkezés nem okozott problémát, a határ, maga az út volt, közös használatban.

„Közös út volt, de csak itt volt, egy ilyen 20 méteres. És igazából akkor vetődött ez fel, amikor itt vitték át a szennyvizet. Itt megy le a közmű, a szennyvíz, a gáz, akkor felerősödött, de az óta már megoldódott, Somoskőbe adtak vissza területet, hogy a várba ők fel tudjanak menni” – mondta egy helyi.

A 2000-es évek elején egy csatornázási projekt történt a faluban, ennek egyik gerincvezetékét vitték ezen a szakaszon, a tulajdonképpeni országhatáron. „A csatornázás 2000-ben megtörtént, a szlovák féllel nem egyeztettek, ez néhány 10 méteren okozott problémát, mert a kivitelezők nem egyeztettek a szlovák oldallal, a gerincvezeték lefektetésénél. Ennek jogi rendezését hozta meg a most született megállapodás, jelentősége nincs, lakatlan erdős területből történt az átvétel, mindössze arrébb kerültek a határt jelző piros karók” – ismertette Tóth József polgármester.

A visszakapott területek fejében a szlovákiai Sátorosbánya kapott megegyező méretű területet a Somoskői vár térségében, ami információink szerint a vár könnyebb megközelíthetőségét teszi majd lehetővé.

Hasonló terület átadás – átvétel történt az Ipoly mentén, ahol a folyó szabályozása miatt kellett a határvonalak újbóli kijelölését elvégezni. Itt Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa és Hont térségben; a szlovák részen pedig Leléd, Ipolyszalka, Ipolykiskeszi, Ipolyszakállos, Szete és Ipolyság környékén változott a magyar, illetve a szlovák területek nagysága. Információink szerint a magyar oldalon érintett települések a változásról még nem kaptak hivatalos értesítést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!