2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

14 éve hangzott el az őszödi beszéd

Ma 14 éve, hogy elhangzott az őszödi beszéd. Gyurcsány Ferenc a 2006-os országgyűlési választások után, titokban beszélt az MSZP-frakciónak arról, hogy a választás előtt hazudtak az embereknek. A beszéd nyilvánosságra kerülése példátlan tiltakozás hullámot indított, amellyel szemben a rendőrség brutálisan lépett fel.

  • 14 éve hangzott el az őszödi beszéd

2006. szeptember 17-én szivárgott ki az őszödi beszéd, Gyurcsány éppen vidéken kampányolt, nyugodtan fogadta a hangfelvétel kiszivárgásának hírét, igazságbeszédként titulálta és még aznap este bejelentette, hogy nem mond le.

Közben a Kossuth téren már tüntetők gyülekeztek.

Másnap a már tízezresre dagadt tömeg Toroczkai László vezetésével átment a szabadság téri MTV székházhoz, ahol azt követelték, hogy olvassák fel petíciójukat, ám ezt nem tették meg. A tömeg megrohamozta a székházat és több órás közelharcot vívott a rendőrökkel.

Gyurcsány adott utasítást a rendőri brutalitásra 

Gyurcsány akkor a TV2-nek ismerte el, hogy ő adott utasítást a rendőri brutalitásra.

Miközben Gyurcsány és vendégei zárt körben ünnepelték a 56-os forradalom 50. évfordulóját a Kossuth téren, pár száz méterre tőlük már folyamatosak voltak az utcai összecsapások. Még a rendszerváltás előtt is ritkán látott rendőri brutalitás volt akkor a fővárosban. Könnygázgránáttal és gumilövedékkel, gumibottal próbálták feloszlatni a tömeget, de bevetették a vízágyúkat is.

A rendőrök azonosítása lehetetlen volt. Szinte kivétel nélkül csuklyát viseltek és viperát is használtak. Ezt a bizonyító erőjű felvételek ellenére is tagadta az akkori rendőri vezetés.

Toroczkai László végig ott volt a frontvonalban

2006-ban a kormányellenes tüntetéseken több fiatal is tüntetett, akik ma már országgyűlési képviselők, közöttük volt a korábbi jobbikos, most már független Bencsik János is.

A Jobbik és szervezetei, folyamatosan tüntettek a Gyurcsány kormány ellen, ám a mára már néppártosodott Jobbikban alig van olyan politikus, aki 2006-ban mostani szövetségesük azaz Gyurcsány ellen tüntetett volna. Toroczkai László végig ott volt a tűzvonalban, szerinte Gyurcsányt még nem számoltatták el a történtek miatt.

Az LMP-s Ungár Péter életében először Gyurcsány ellenes tüntetéseken vett részt.

A politikus nem érti, hogy az emberek miért szavaznak még mindig a Gyurcsány pártjára.

A 14 évvel ezelőtt rendőri brutalitásban 164-en sérültek meg, 131 embert állítottak elő és 47 tüntető ellen indult eljárás.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!