2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Az operatív törzs napi tájékoztatói egyelőre véget érnek

Az operatív törzs mai tájékoztatóján egy részletes összefoglaló elemzést hallhattunk a koronavírus-járvány eddigi magyarországi lefolyásáról.

  • Az operatív törzs napi tájékoztatói egyelőre véget érnek

A veszélyhelyzet megszűnésével

az operatív törzs napi beszámolói egyelőre véget érnek, de amint a járványügyi helyzet indokolja, akkor újra lesznek tájékoztatók

– mondta Gál Kristóf a szerdai sajtótájékoztató elején. Az alezredes hozzátette, az operatív törzs továbbra is működni fog. 

A folytatásban Lakatos Tibor arról beszélt, hogy

az operatív törzs ügyeleti központja koordinálta a tájékoztató munkát 2020 február 25-e 9 órától. 113 nap alatt 24 órában, hétvégén is a védekezés segítése volt a cél.

A központ a Belügyminisztérium épületében működött – mondta a rendőr alezredes.

  • Több szervezet vett részt az ügyeleti munkában, a NNK, a rendőrség, a BVOP, a Katasztrófavédelem, a TEK, az EMMI, a Külgazdasági és külügyminisztérium, a honvédség, az ITM, az Agrárminisztérium delegált tagokat az ügyeleti központba.
  • A különleges jogrend elrendelésével, a Kormány felhatalmazása alapján, a rendőrség is segítette az egészségügyi hatóság munkáját, a rendőrök kezelték a karanténok adatait, ellenőrizték a szabályok betartását, a járványügyi térinformatikai rendszert elemezve tettek javaslatokat az intézkedésekre.
  • Az igazolt fertőzöttekkel összefüggésben 3700 kontaktszemélyt kutattak fel az illetékes rendőri szervek, vagyis olyanokat, akik megfertőződhettek az igazolt betegektől, főleg Budapesten és Pest megyében.
  • Hatvanezer házi karantén adatai és földrajzi koordinátái kerültek a járványügyi térinformatikai rendszer adatbázisába a fertőzöttek, betegek, elhunytak adataival együtt – tette hozzá.
  • Az operatív törzs a telefonhívásokat is fogadta az ügyeleti központban, 187 654 hívás mellett, 64 674 e-mail érkezett a járvánnyal összefüggő kérdésekkel. Az ügyelet munkatársai napi 2000 hívásra, és 700 levélre válaszoltak.
  • A készletnyilvántartás, a betegség adatai, a kórházi ágyak foglaltsága és lélegeztető gépek száma mellett, a felajánlásokat is rögzítették. Június 16-ig 385 felajánlás érkezett, főleg egyéni védőeszközök és szolgáltatások. Az önkéntes adományokat az ÁEK központjában osztották szét. 

Müller Cecília az operatív törzs utolsó tájékoztatóját is az adatok részletes ismertetésével kezdte. 

Egy fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, krónikus beteg.

A nemek megosztása a következő: 57 százalékban a nők, 43 százalékban a férfiak betegedtek meg a mostani aktív fertőzöttek közül

– jelezte.

A területi megoszlásról elmondta, Budapesten hunytak el a legtöbben. Jellemzően az idős, krónikus alapbetegségben szenvedők. Valamennyi fertőzött 45 százaléka az idős korosztályból került ki, 30 év alatt nem volt haláleste, és húsz év alatt mindössze kilencven esetet regisztráltak – sorolta Müller Cecília.

Jellemzően magyar állampolgárok betegedtek meg, csupán 2 százalék volt a külföldi megbetegedések aránya itthon.

A koronavírus eddigi történetéről a tisztifőorvos elmondta,

kezdetben nem gondoltuk, hogy a Kínában megjelent vírus eléri Európát, ahogy arra sem, hogy világjárvány lesz belőle.

Kezdetben azt gondolták, csak állatról emberre terjedhet a vírus, ám hamar kiderült, hogy emberről emberre is terjed.

  • Március 2-án már 66 országból jelentettek megbetegedéseket. Mielőtt a WHO veszélyhelyzetet jelentett volna, Magyarországon már jelentős készültség volt – hangsúlyozta Müller.
  • Itthon március 4-én regisztrálták az első megbetegedéseket külföldi diákoknál, majd folyamatosan emelkedett az esetszám, de egy hónapig az eseteket minden alkalommal összefüggésbe tudták hozni a már ismert esetekkel, később azonban csoportos megbetegedések alakultak ki.
  • Májusban a napi új esetek száma már jelentősen csökkent, már csak 44 százaléka az áprilisi értékeknek – emlékeztetett. Az első halálesetet március 15-én jelentették Magyarországon – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott a védekezésben résztvevő összes dolgozónak.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta,

mától korlátozások nélkül beléphetnek Romániából is a személyforgalomban,

ezzel nyolcra nőtt ezeknek az országoknak a száma.

Megjelent az utazási korlátozások feloldásának helyzetéről, a karanténkötelezettségekről szóló európai uniós honlap, amely minden tagország nyelvén elérhető

– hívta fel a figyelmet.

Az operatív törzs javaslatára Magyarország kormánya március 11-től rendelt el veszélyhelyzetet – emlékeztetett a rendőr alezredes. Kitért a határátkelőhelyek lezárására, illetve rendőri felügyeletére is.

A veszélyhelyzet alatt megjelent az a kormányrendelet, amely meghatározta, hogy külföldi állampolgárok nem léphettek be hazánkba. Később az üzleti célú, illetve agrártevékenységet folytatók beutazása lehetővé vált, de csak szigorú szabályok mellett.

Kiss Róbert szót ejtett az egyéb korlátozó intézkedésekről, így a belső terekben való gyűlésekről, a színházak, mozik bezárásáról és az üzletek korlátozott nyitva tartásáról.

Teljes sajtótájékoztató: 

Hír TV/Magyar Nemzet / MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

A napokban ismét kaphattak a magyar ügyfelek gyanús, látszólag a Telekom nevében írt e-mailt, amiben fiókjuk frissítésére kérik a felhasználókat. A szolgáltató szerint ezeknek a leveleknek semmiképpen sem szabad bedőlni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!