2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Hamis e-mailek az egészségügyi intézményeknek

Rendkívüli bejelentéssel kezdődött az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója, Müller Cecília tisztifőorvos és a Népegészségügyi Központ nevében kíbertámadás érte az intézményeket, hamis leveleket küldtek ismeretlen tettesek, aki ilyet kapott jelezze a csirt@nki.gov.hu e-mail címen, a rendőrség azonnali nyomozást rendelt el.

  • Hamis e-mailek az egészségügyi intézményeknek

 

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolója szerint sikeres volt a koronavírus elleni védekezés, de a második szakaszban is fenntartják a védelmi intézkedéseket, az operatív törzs is folytatja munkáját.

Határátlépés kapcsán elmondta:

osztrák, cseh, német, szlovák, horvát állampolgárok beléphetnek Magyarországra, s ezekből az országokból magyar állampolgár is beléphet karantén kötelezettség nélkül.

 Müller Cecília tisztifőorvos arról tájékoztatott: 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4053 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 555 főre emelkedett az elhunytak száma, 2447-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1051 fő. Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 290 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, hogy

a fertőzöttek között két fiatalkorú is van, egy 11 és egy 15 éves személy. Ők egy-egy családi járványhoz tartoznak, ismert volt korábban a családtagok pozitivitása. Az állapotuk jó

– tette hozzá.

Közölte továbbá, hogy a gyógyultak száma jelentősen meghaladja az aktív fertőzöttekét.

A fővárosban jelenleg 421 aktív fertőzött van, Zalában 167, Pest 141, Komáromban 135, Fejér megyében 134, Nógrádban 22, Szabolcsban 10, Hajdú-Biharban 6, Csongrádban 5 fő fertőzöttet regisztráltak. Négy megyében már csak 2-2 fertőzött van, ezek Békés, Győr-Moson, Vas és Veszprém megyék. Egy fertőzöttet tartanak nyilván Borsod és Heves megyében. Egyáltalán nincs fertőzött Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Jász-Nagykun és Tolna megyében.

Kitért arra is, hogy a 100 ezer főre jutó megbetegedésszám tekintetében változás történt: Komárom megye második helyen áll a főváros mögött. Harmadik helyen Zala, negyediken Fejér megye áll, az ötödik pedig Pest megye.

Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi Központban folyó vizsgálatok közül kiemelte a szennyvízvizsgálatokat, amelyek során a környezetből kimutatják a vírus genetikai állományának jelenlétét. Ez egyfajta előrejelző értéket mutat.

Következtetni lehet belőle arra, hogy egy-két hét múlva hol növekedhet a fertőzöttek száma

– fogalmazott.

Budapesten mindhárom szennyvíztelepről vettünk mintát, egész Budapest lakosságát látjuk ilyen szempontból. Az adat reprezentatív. Ki tudjuk mutatni a vírust, de jelentősen csökkent a kópiaszám. Vagyis

nem várható a következő heteken belül a fertőzöttek számának megemelkedésre.

Ez a vizsgálat a vidéki nagyvárosokban is elkezdődött – mondta Müller Cecília.

Június 13-a a magyar védőnők napja

  • Szeretettel és tisztelettel köszöntöm a magyar védőnőket, nem véletlenül lett a szolgálatuk hungarikum. 105 éves hagyomány, nagy mértékben hozzájárulnak a családok egészségéhez – mondta a tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: 1915-ben a Stefánia Szövetségből jött létre, akkor a csecsemőhalandóságot csökkentésére szolgált, a II . világháború után vált védőnői szolgálattá.
  • A védőnők az anya és kisded kapcsolatához különös segítséget nyújtanak, az iskolavédőnők a serdülőknek adnak tanácsokat. A hatósági védőnők járási hivatalokban szakmai feladatokat látnak el. Őszinte emberi kapcsolatok, óriási kincs, nem véletlenül nevezzük hungarikumnak – mondta el Müller Cecília. A tisztifőorvos hangsúlyozta: a járvány alatt felértékelődött a szerepük, egyetlen védőoltás sem maradt el.

A tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy

nyáron kevesebb lehetőség nyílik a véradásokra, holott több vérre van szükség a nyári hónapokban,

ezért kéri a lakosságot, hogy minden lehetőséget ragadjon meg.

Kapcsolódó cikkünk

 4053 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

Teljes sajtótájékoztató:

 

Hír TV/ Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!