2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Müller Cecília: Ismét csökkent az aktív esetek száma

Hír TV

2020. május 20., szerda 10:55, frissítve: szerda 11:45

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatója Kiss Róbert beszámolójával kezdődött. A rendőr alezredes után Müller Cecília tisztifőorvos mondta el a legfrissebb adatokat.

 

Kiss Róbert tájékoztatója szerint:

  • A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését már 1262-en választották 
  • A mai napon az érvényben lévő karanténok száma 10 932

Az alezredes kéri a lakosságot, hogy a kijárási korlátozások feloldása után is mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket, ezeket a rendőrség továbbra is ellenőrzi:

  • Az elmúlt 24 órában csak négy esetben kellett intézkedni
  • A büntetőeljárások közül a rémhírterjesztés miatt kezdeményezett büntetőeljárások száma 102-re nőtt

A határátkelőhelyeken a személyforgalomnál belépőoldalon Nagylaknál három-, Ártándnál kétórás, kilépő oldalon Nagylaknál négyórás várakozásra kell számítani – tette hozzá Kiss Róbert.

A sajtótájékoztató folytatásában Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 42 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, ezzel 3598 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 470 főre emelkedett az elhunytak száma, 1454-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból – közölte Müller Cecília. Az elhunytak közül elenyésző kisebbség az, aki nem szenvedett alapbetegséggel. A komplex elemzésről a járvány végén tájékoztatni fogjuk önöket – tette hozzá a tisztifőorvos.

Továbbra is területi különbségek vannak (azt nézzük, hogy százezer főre mennyi fertőzés jut):

  • Budapesten a legtöbb, ott 97, 6 az igazolt fertőzöttek száma
  • Magyarország teljes területén ez a szám 36,8

Hozzátette:

a számok viszonyát nézve, jó helyen vagyunk Európában, de szélesebb körben is. Oroszország és az Egyesült Államokat nézve, ott nőtt a fertőzöttek száma.

Változást fognak tapasztalni a megyei adatokban, az adat tisztítás naponta folyamatosan zajlik – tette hozzá a tisztifőorvos.

Az aktív fertőzöttek száma 1674 fő. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 46 százaléka budapesti.

Az aktív fertőzöttek harmada, 539 fő igényel kórházi kezelést, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

A járványügyi helyzet lehetővé tette, hogy sokkal többet legyünk a szabadban, megnyíltak a játszóterek és a kalandparkok is, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlást készített a parkok működtetői és igénybevevői számára is – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: eddig 33 idősotthonban jelent meg a koronavírus. 826 gondozott és 139 dolgozó fertőződött meg. 110-en pedig elhunytak. 

Teljes sajtótájékoztató: 

Hír TV / Magyar Nemzet