2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Müller Cecília: Csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma

Már két napja csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma - jelentette be az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: a gyógyultak száma is növekszik, már több mint 750-en vannak. A szakember arról is beszélt, hogy mindenki közös érdeke a betegellátás biztonságos újraindítása, ezért a járóbeteg-szakellátást úgy lehet igénybe venni, hogy kizárólag telefonon egyeztetnek a felek.

  • Müller Cecília: Csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma

 

A szerdai sajtótájékoztatót Kiss Róbert kezdte, aki arról is beszélt, hogy a mai kormányülésen a járványügyi intézkedések is téma lesz. Az operatív törzs folyamatosan elemzi és értékeli a hétfőtől bevezetett új szabályokat és úgy látják,

továbbra is szükséges a szigorúbb korlátozások fenntartása Budapesten és a fővárosban

– mondta el a rendőr alezredes. Hangsúlyozta,

az elmúlt 24 órában elhunytak közül 10-ből 9-en a fővárosból és agglomerációjából kerültek ki.

Kiss Róbert kitért rá

10 628 hatósági házi karantén van érvényben jelenleg és eddig 1522 esetben kellett szankciót hozniuk ezzel kapcsolatban.

Vidéken is ellátják az új szabályok ellenőrzését a rendőrök, ott 49 esetben kellett intézkedniük az elmúlt napon. Gyakori szabálysértés, hogy nem hordanak maszkot a tömegközlekedési eszközökön, illetve nem tartják be a szükséges szociális távolságot.

Ma is érkezett teherszállító járat Pekingből, közel 20 ezer kilogramm védőkesztyűvel, ezek kiszállítását már megkezdték. A határhelyzetről szólva Kiss Róbert azt mondta, Tompánál és Röszkénél három órás várakozásra kell számítani a teherforgalom esetén.

Kiss Róbert után Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy 

már két napja az aktív fertőzöttek száma csökkenőben van.

A járvány kezdete óta 3111 főnél azonosították a koronavírust Magyarországon - hangsúlyozta a tisztifőorvos. A gyógyultak száma is örvendetesen növekszik, így már több mint 750-en vannak.

Összesen 373 elhunyt van a járvány kezdete óta, az ő haláluk okát az alapbetegségük is meghatározta, de

minden elhunytat beleszámítanak a statisztikába.

Müller Cecília kiemelte 964-en vannak kórházban, ami az aktív fertőzöttek mintegy fele, és

sokan otthon gyógyulnak, mert kevés tünetük van.

Ötvenen vannak ma lélegeztetőgépen, és eddig 88 735 laboratóriumi vizsgálat történt a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laborokban – mondta a tisztifőorvos.

A járóbeteg szakellátást kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni

– ismertette Müller Cecília, és kiemelte, a megkeresést a háziorvos is megteheti, de maga a beteg is. Fontos, hogy ne menjünk egyeztetett időpont nélkül szakellátásra.

Müller Cecília azt kérte, a járóbeteg-szakellátás esetén is minden esetben kérjenek időpontot a betegek, és ha az eredeti időpont meghiúsulna, jelentkezzenek be újra. Itt is érvényes az a szabály, hogy

egy órán belül legfeljebb négy beteget fogadhatnak az orvosok.

A bejelentkezéskor kikérdezik a pácienseket telefonon, ekkor dönt a szakorvos arról, hogy feltétlenül szükséges-e a személyes találkozás vagy elegendő e-receptet felírni – ismertette a tisztifőorvos. A telefonos konzultációt is dokumentálni kell a szakorvosoknak, hogy ezt az ellátórendszer más szereplői is lássák – tette hozzá.

A rendelőbe lépéskor triázsolják,

értékelik a beteg egészségi állapotát egy kérdőívvel, hogy kizárhassák a koronavírus-fertőzés valószínűségét, illetve védőmaszkot kap, akinél nem volt

– mondta Müller Cecília. A gyanús eseteket az alapellátás számára minden esetben jelzik.

Teljes sajtótájékoztató:

HírTV / Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!