2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

10 perc

10 perc

Magnum Photos

Robert Capa ötlete nyomán 1947-ben jött létre a Magnum, a világ első független fotóügynöksége. A társulás tagjai 7 évtizede a történelem krónikásai, ikonikus képeiket most Budapesten tekinthetjük meg, nem is egy, hanem két kiállításon, melyek így együtt a világon még sehol sem voltak láthatók.

Egy zseniális család – Zsolnay!

Folyamatos kísérletezés és kitartás. Ez a Zsolnay kerámiák titka.

Swing a la Django

A magyar autentikus zene, a francia manouche swing, a tangó és a jazz különleges keverékét kínálja a Swing a la Django zenekar.

Kalapok és kották a dobozból

Dohnányi Ernő egykori floridai otthonából kották, kéziratok, könyvek, fotók, személyes tárgyak kerültek a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének Dohnányi-hagyatékával is foglalkozó Lendület kutatócsoportjához.

Dada és szürrealizmus

Többek között Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró és Dalí műveivel is találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításán.

Szent István lovagjai

A Szent István Rendet Mária Terézia alapította 250 évvel ezelőtt. A legrangosabb magyar kitüntetés történetével a Nemzeti Múzeum kiállításán ismerkedhetünk meg.

Imhotep, Amenhotep, Tutanhamon!

1200 négyzetméteren, több mint 300 műtárgy segítségével ismerkedhetnek meg az ókori egyiptomiak mindennapi életével, a szegedi Móra Ferenc Múzeum eddigi legnagyobb szabású tárlatán.

A labdarúgás művészete

Az Aranycsapat legendás játékosainak technikáját dokumentáló fázisfotókat tekinthetünk meg a Millenárison megrendezett kiállításon

Iphigénia Tauriszban

Gluck egyik fő művét, az Iphigénia Tauriszban című operát most mutatja be először magyarországi teátrum.

Képzőművésznek is zseniális lett volna

Cseh Tamás, a dalnok képzőművésznek indult. Az utókorra maradt mintegy hatszáz képéből most száz darab egy albumban összegyűjtve megjelent.

Bazseva a Fonóban

Az innovatív-kortárs taiko dobzene úttörője, Leonard Eto és a magyar népzene autentikus dallamvilágát képviselő Bazseva közös koncertjével zárja az évadot a Fonó.

Toulouse-Lautrec világa

A 150 éve született Lautrec életének utolsó 10 évébe enged bepillantást a Szépművészeti Múzeum kiállítása.

150 éve született Richard Strauss

Május 25. és június 11. között a Magyar Állami Operaház a 150 éve született Richard Straussra emlékezik.

90 éves lett Szőnyi Erzsébet

Hét évtized a magyar kultúra szolgálatában. Szőnyi Erzsébet zeneszerző, világhírű zenepedagógus, a hazai zenei élet egyik legjelentősebb alakja idén ünnepelte 90. születésnapját.

A zsoltártól a rózsaszín regényig

A Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása a női művelődés történetét mutatja be képek, grafikák, kiadványok segítségével.

A Mester és Margarita Székesfehérváron

Bulgakov regénye, A Mester és Margarita zseniális szatíra és filozofikus mű. Benne foglaltatik kétezer év, amit a XXI. század sem tett még érvénytelenné. Hargitai Iván rendezésében ez az izgalmas, víziókkal teli világ tárul a nagyérdemű elé a székesfehérvári színházban.

Sass Sylvia–mesterkurzus

A Magyar Művészeti Akadémia szervezésében, a Mesterkurzus keretében találkozhattak a Pesti Vigadóban Sass Sylvia világhírű szopránnal fiatal énekművészek.

Mikor eltűntek a galambok

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nagydíjasa, Sofi Oksanen legújabb könyve, a Mikor eltűntek a galambok című regény Észtország német és szovjet megszállásának idejébe vezeti vissza az olvasót.

Derkovits újraértelmezése

A Magyar Nemzeti Galéria a napokban megnyílt kiállításán szeretné újraértelmezni a két világháború közötti korszak egyik kiemelkedő alakjának, Derkovits Gyulának művészetét.

Vidámpark

Elkészült a Cimbaliband hetedik, immár kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó lemeze, a Vidámpark.

„Az anyag életre kel”

A kerámiaművészet megújítója, a Munkácsy-, Kossuth- és Prima Primissima díjas Schrammel Imre életmű-kiállítása március 28-ától látható az újra megnyílt Vigadóban.

A titok nyitja a titok

„A titok nyitja a titok – ez vezet a tragédiához, és nem a két család szembenállása.” A Pesti Színház Rómeó és Júlia-értelmezése az e heti 10 percben.

A nyolcadik templom

Száz éve született Bálint Endre, a huszadik század magyar képzőművészetének egyik legkiemelkedőbb alakja.

Titkos dosszié a sekrestyeszekrényből

Látogatás a gyöngyösi ferenceseknél.

Tihanyi Legenda Projekt

Látták már télen a Balatont? A 10 perc ezúttal Tihanyban járt.

Félezer éves titokra derült fény Siklóson

Milyen volt egy középkori VIP börtön? Hol tartották őrizeti fogságban Zsigmond királyt? És hogyan találtak rá a kutatók egy félezer éve elfalazott imafülkére? Megnéztük a Siklósi Vár felújított épületrészeit.

A szegedi ferences templom

Nemrég megújult, és kibővítették. A fejlesztés eredményeként herbáriumot, kőtárat és egy komplex látogatóközpontot alakítottak ki, ahol egy kiállítás mutatja be a ferencesek múltját és jelenét.

Korunk egyik legnépszerűbb zeneszerzője

Korunk egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Ennio Morricone a magyar Modern Art Orchestrával indult európai turnéra. Párizs, Prága, Berlin, Zürich után február 15-én budapesti állomásához érkezik a koncertsorozat.

Bozsó-gyűjtemény

A kivételes Bozsó-gyűjtemény.

Döme, a kismamut és az interaktív tárlat

Tudjuk-e, hogy hogyan helyezkedtek el a földrészek kétszázmillió évvel ezelőtt a Földön, hogy hogyan nézhetett ki Döme, a jégkorszak kismamutja?

Nagyvizit az Újszínházban

Gyurkovics Tibor 1978-ban írta a Nagyvizitet, azóta többször feldolgozták a remekművet. Ezúttal az Újszínház tűzte műsorára Koncz Gábor rendezésében.

Szevasz, Tamás!

Pályatársai, barátai emlékeznek Cseh Tamásra január 22-én, a legendás előadó születésnapján a Kolibri Színházban.

Ősbemutatóra készül a Magyar Állami Operaház

Ősbemutatóra készül a Magyar Állami Operaház, Selmeczi György Spiritiszták című operáját január 19-étől láthatja a közönség.

Aki sokkot kapott Bartóktól

Rozsda Endre a progresszív Európai Iskola tagja volt, mielőtt végleg Franciaországba emigrált volna. Egy Bartók-koncert hatására változott meg az élete.

Weöres Sándor: Füves könyv

A Weöres-centenáriumi év alkalmából megjelent kiadványban a költő életvezetési tanácsai, filozófiai lírájának összefoglalásai találhatók.

Ajándék Terminál

Százhúsz dizájner háromezer tárgya várja az érdeklődőket a Design Terminál téli kiállításán és vásárán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!