2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

100 év Trianon: Az első világháborúban leamputálták Közép-Európát

Hír TV

2020. július 25., szombat 19:55

A héten a végéhez ért a Hír TV hatrészes sorozata, amely a trianoni békediktátum előzményeit és a kor jellegzetes alakjait igyekezett feltárni. A záróadásban Bayer Zsolt újságíró és Máthé Áron történész voltak Trombitás Kristóf műsorvezető vendégei.

Igazak a mára és jövőre Bismarck egykori szavai, hogy Európa csak egy földrajzi kifejezés – tette fel a kérdést vendégeinek Trombitás Kristóf. Bayer Zsolt erre a kijelentésre egyértelmű nemmel válaszolt, majd megjegyezte, hogy 1918-ban még egyáltalán nem voltak igazak a szavai, ha Bismarck ezt ma mondaná, hajlamosabb lennék igazat adni neki. Európának a 2000-es évekig volt egy markáns kultúrája, amelyet nagyjából semmi sem tudott kikezdeni – húzta alá az újságíró.

Bayer Zsolt felidézte az első világháborúnak azt a máig emlékezetes történést, amikor karácsonykor a lövészárkokból kimásztak a katonák, és együtt ülték meg a szeretet ünnepét.

Máthé Áron ehhez a történéshez hozzáfűzte, hogy ez volt a keresztény Európának az egyik utolsó fellobbanása. Ez egy spontán, a néplélekből fakadó fegyverszünet volt. A történész ezt követően arról beszélt, hogy Európa igenis egybetartozik, erre a kommunista megszállás döbbentette rá a kontinenst.

Ugyanakkor Máthé Áron felhívta arra a figyelmet, hogy egy „ki-ki játszma” már Bismarck korában elkezdődött.

Az első világháborúban leamputálták Közép-Európát az Európa fogalomból, onnantól kezdve az egy szűzterep volt, amelyről azt gondolták, hogy rendbe kell tenni. De ettől kezdve a győztesek is kiszolgáltatottá váltak egy önmagát lekorlátozó, nyugati örökségét megtagadni elkezdő Nyugat-Európának

– emelte ki a történész.

A műsor hátralévő részében arra is igyekeztek választ adni, hogy Nyugat-Európa mai ismereteinek és tapasztalatainak birtokában máshogy rendezné-e az első világháborút.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!