2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Szabadfogás: Stratégiai lépés volt a memorandum küldése

Hír TV

2020. február 20., csütörtök 21:55

Huth Gergely műsorvezető vendégei ezúttal Kósa András, a Népszava újságírója, Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapító-igazgatója, Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója, filmproducer, Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője és Pesty László dokumentumfilm-rendező, a Pesty Fekete Doboz alapítója voltak.

Huth Gergely a műsor első témájaként Donald Trump és Orbán Viktor telefonos egyeztetését hozta fel. Nagy Attila megjegyezte, hogy nem ért egyet azokkal az ellenzéki felhangokkal, hogy Orbán Viktor elszigetelődne, és azzal sem, hogy ne lenne hatása, ereje az európai politikában. Hozzátette, hogy a miniszterelnöknek az unió kormányfői tanácsában vétójoga van költségvetési és külügyi kérdésekben egyaránt. Viszont az az elemző számára is furcsa volt, hogy a magyar kormányfő nem vett részt az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén, mivel eddig az volt a bevett gyakorlat, hogy a miniszterelnök nyitja az ülésszakokat. Véleménye szerint a Trumppal lefolytatott telefonbeszélgetés várhatott volna.

Kálomista Gábor erre azt reagálta, hogyha ott lett volna Orbán Viktor az ülésen, és felszólal, akkor azt firtatták volna a baloldalon, hogy nem mondott az évértékelőhöz képest semmi újat.

Fodor Gábor méltatta a vasárnapi évértékelőn elhangzott beszédet, de ő is azt hangoztatta, hogy a miniszterelnöknek ott kellett volna lennie az ülésen, és vállalni az esetleges vitákat. Felhívta arra a figyelmet, hogy az nem derült ki a híradásokból, hogy a két ország között fennálló vitás kérdések szóba kerültek-e a beszélgetés során.

Pesty László az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy bár vannak ellentétek, számos ponton a két vezető véleménye találkozik. A dokumentumfilm-rendező elmondta, hogy

a két politikus imidzse is hasonló, hiszen mind a ketten sikeres jobboldaliak, tudnak a kis emberek nyelvén beszélni. Ezt baloldalon populistának nevezik

– tette hozzá.

Jeszenszky Zsolt is megjegyezte, hogy Orbán Viktor nem vett részt az ülésen. A politikai hobbista ezt követően felidézte az 1990 és 1994 közötti időszakot, amikor a Parlamentnek volt tekintélye, és a funkcióját is ellátta. Majd megjegyezte, hogy nem csodálja, hogy a miniszterelnöknek a mostani Parlamentben nem volt jelen a nyitóülésen. Egy olyan Országgyűlésben, ahol Hadházy Ákos mindenféle táblákat lógat be, Szabó Tímea bábozik míg más ellenzéki képviselők megafonba beszélnek, a miniszterelnök távolléte szimbolikus értékű.

Fodor Gábor szerint is szégyen sok tekintetben, ami Parlamentben folyik. Attól, hogy ellenzék azt érzi, hogy be van szorítva a sarokba, és csak hajmeresztő dolgokkal tudja felhívni magára a figyelmet, attól a Parlament még Parlament. Majd ezt követően az egykori SZDSZ-es politikus azt a kérdést tette fel, hogy miért kapott olyan nagy figyelmet az, hogy Magyarországnak erős hadserege legyen. Kósa András szerint utóbbi senki nem vitatja, mert erős hadseregre és haderő-fejlesztésre szükség van.

Ezt követően a vendégek beszéltek arról a memorandumról, amelyet Orbán Viktor az Európai Néppártnak küldött.

A levelet Fodor Gábor rendkívül jó politikai húzásnak nevezte, és szerinte azt mutatja, hogy éleződik a helyzet a néppárton belül. Megjegyezte, hogy mióta Angela Merkel gyengül, azóta csúszik szét az EPP.

Pesty László Fodor Gábor szavaival ellentétben nem taktikai, hanem stratégiai lépésnek nevezte a memorandum elküldését.

A műsor második felében górcső alá vették a kormány klímavédelmi stratégiáját is.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!