2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Rég nem látott gondban a növénytermesztők

2016. október 1., szombat 10:00

Régen voltak vetés előtt ilyen nagy gondban a növénytermesztők. A nyáron betakarított termés nagy része még a gazdák raktáraiban várja a mostani felvásárlási áraknál többet ígérő vevőt. Ráadásul a piaci elemzők szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a következő esztendők búzapiacát is a nyomott árak jellemzik majd. Ezért sokan visszafognák a kenyérgabona vetésterületét, de nagy kérdés, hogy milyen növényekkel lehetne helyettesíteni. Az akadémiai intézet tudományos osztályvezetőjével, Vida Gyulával elemezzük a mostani helyzetet.

Nálunk a konvencionális és a biotermények, húsalapú élelmiszeripari termékek ára együtt mozog. (Nincs ez így a nyugat-európai országokban.) Ezért a sertéspiac mélyrepülése igencsak kihatott a mangalicatermékek áraira is. Az ország egyik legnagyobb állattenyésztő ökogazdaságában jártunk.

Igazi parádé volt az idén az ócsai szüreti felvonulás. Húsznál is több feldíszített fogat, lovasok serege, néptáncosok és nótakörösök járták órákon keresztül a Pest megyei városka utcáit.

A szőlőcsősz eszén sokan és sokszor túljártak. De ezúttal talán nem is akart őkelme tolvajt fogni.

A Soroló szeptember 24-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!