2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Pénzes ember

2017. március 23., csütörtök 13:00

Nem nyerhetett a családi gazdaság a közeli városból érkező "pénzes ember" miatt.

A Tolna megyei Nagyszokolyban Papp Gézáék egyesítették a családi gazdaságot. Az apa nyugdíjba vonult, s most már a teljes területükön az éppen 42 éves fia gazdálkodik. A Földet a gazdáknak programban a falu határában lévő 40 hektáros területre licitált egyedüliként a községből. Mégsem nyerhetett, mert egy közeli városból jött "pénzes ember" végül a saját ajánlataira licitált rá és ezzel a módszerrel 3 millió forint fölé srófolta az árat. Ekkora összeget pedig lehetetlen kigazdálkodni a földből. A fiatal gazdálkodót nem törte le ez a kudarc sem.

Raskó György szerint a családi gazdaságok sem maradhatnak versenyképesek a preciziós gazdálkodás mellőzésével. A termésmennyiségek dinamikusan nőnek Európa szerte. A gabona félék árprognózisa középtávon is csökkenést jelez.

Balaton községben az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. Szívós munkával, minden lehetőség megragadásával sikerült a Heves megye északi részén lévő település lakóinak életnívóját javítani. Murányi Enikő polgármester asszony szerint néhány vállalkozás nagyon jól jönne a településnek. Ha ilyenek megtelepednének náluk, akkor jobb esélyük lenne a népességük megtartására évtizedes távlatban is.

A Soroló március 18-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!