2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nehéz a betakarítás

2016. november 17., csütörtök 13:31

Két traktor vontat, mégis csak lassan halad az őszi burgonya betakarítása Mórahalom határában, Varga Ferenc családi gazdaságában. Erre az elmúlt évtizedekben nem volt példa: szeptember közepétől a vissza-visszatérő esők miatt nem lehetett rámenni a földre, még belvíz is keletkezett. A házigazdával beszélgetünk a burgonyapiac ellentmondásairól, titokzatos importszállítmányokról, a termék nyomonkövethetőségének korlátairól is.

A bogácsi pincesor minden évszakban népszerű. Az egyik legrégebbi pince gazdája a Hajdú család. Mondják, hogy két napra zárnak be az esztendőben: szenteste és karácsony első napján. Szilveszterkor késő délutánig jönnek a vendégek. Ebben a borászatban elégedettek az idei terméssel. A rozé- és a fehérborok többsége már hamarosan a vendégek poharába kerülhet, a vörösborokra természetesen még hónapokat kell várni.

Nagy lyukak tátonganak a hazai agrár-érdekvédelem hálóján. Például az akg-ból méltatlanul kiszorult, egzisztenciális végveszélybe került gazdák pártján semmilyen szervezet sem szólalt meg. De egyedi esetekben sincs kihez fordulnia a gazdának, ha úgy érzi, méltánytalanság érte. Ezt a földje eligénylése miatt nehéz helyzetbe jutott újfehértói gazda, Kabai János is megerősíti.

A Soroló november 12-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!