2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Közös tulajdon

2016. december 22., csütörtök 10:30

Bagon az egyik gazda kiszántotta a gazdatársának a négyhektáros, szépen fejlődő ősziárpa-vetését. A konfliktus forrása egy magyar specialitás, az úgynevezett osztatlan közös tulajdon. A kárt szenvedett családi gazdálkodó a rokonaitól vásárolta meg és földmérőkkel tűzette ki a földdarabot. A vetés kivégzője pedig arra hivatkozik, hogy ő a korábbi tulajdonosokkal földhasználati szerződésben áll, és az még neki 8 további esztendeig művelési lehetőséget biztosít. Az új tulajdonos állítja, hogy kettőjük között a föld átadásáról szóbeli egyezség volt, a bérlő ezt tagadja. Egyes elemzők állítják: az osztatlan földtulajdon intézménye a valamikori kolhoz típusú rendszer bosszúja az újjáéledt magángazdálkodáson.

Lehetnek az ideinél is magasabbak a gabonafélék hazai terméshozamai. A talajerő pótlásában, a fajták jobb megválasztásában, a fejlettebb technológia alkalmazásában vannak elsősorban a tartalékok.

A marketingesek számára egyszerű feladat, hogy a fiatalabb korosztályokat a jelenleginél nagyobb tejfogyasztásra ösztönözzék. Erről beszélgetünk dr. Törőcsök Mária egyetemi tanárral a Pécsi Tudományegyetemről.

A Soroló december 17-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!