2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kénytelenek beperelni az államot

2017. március 30., csütörtök 11:00

Családi gazdálkodók, akik kénytelenek beperelni az államot. Nem tudta az állami jobb kéz, hogy mit csinál a bal. Olyan állami földeket adtak három évvel ezelőtt haszonbérletbe gombai és környékbeli gazdáknak, amelyekre az előző használónak elővásárlási joga volt. A peres ügyek a Kúrián dőltek el. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) arra kötelezték, hogy adja vissza az elővásárlási jogot szerzett vállalkozásnak a területeket. Közben már a bérlők beruháztak, és a földalapú támogatásra is bejelentették a szántókat. A hivatal és a szakminisztérium kénytelen volt elismerni, hogy hibáztak, és peren kívüli egyezséget ajánlottak. Ez a szerződés azonban egy esztendő alatt sem jött létre. Most Szauter Zsuzsa és Pete István családi gazdálkodók keresetet nyújtottak be káruk megtérítéséért az állam ellen.

Évről évre növekszik azoknak a növénytermesztőknek a száma, akik biztosítást kötnek a terményeikre. Kevesen tudják, hogy az állami kárenyhítési alap is dupla kártérítést fizet azokra a károsodott kultúrákra, amelyekre kötöttek üzleti biztosítást is.

Egy fiatal egri lány a Heves megyei Balaton községbe költözött azért, mert ott talált nagyon alkalmas környezetet a lovasterápiás foglalkoztatásra. A riportban szerepel egy mini minipóni is, a falubeli gyerekek nagy kedvence.

A Soroló március 25-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!