2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Kedvezőtlen tendencia

2017. április 6., csütörtök 12:00

Amióta zuhannak a kukorica- és a búzaárok, a növénytermesztők egyre jobban keresik, hogy milyen növényekkel helyettesíthetik legalább részben a nagy területen termelt gabonaféléket. Ehhez adunk most egy tippet az MTA ATK igazgatójának, Veisz Ottónak a segítségével. Az őszi zab piaca közel sem telített, és a martonvásári kutatók szerint csak 15 évente kell komoly fagykárral számolni a mi éghajlatunkon ennél a növénynél.

Kormányprogram tartalmazza a célszámot, hogy 2019-re 6 millió egyedre kellene emelni nálunk a sertésszámot. Ennek ellenére az elmúlt év végén csak 2,9 millió egyedet regisztrált a KSH. Nem kedvező a tendencia sem, hiszen a legutóbbi két teljes esztendőben csökkent a szám. A kedvezőtlen helyzet okairól, a tennivalókról, a válságból történő kilábalás lehetőségeiről az OTP szakemberei készítettek tanulmányt.

Ahol sikeres volt a generációváltás. A tekintélyes nagyszokolyi gazdával, Papp Gézával szőlőmetszés közben beszélgettünk családi gazdaságuk erejéről, a gazdák igen gyors fogyásáról, erkölcsről, morálról és a pincéjében készülő háromfajta borról.

A Soroló április 1-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!