2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Január első napjaiban a nyáj még legelt

2017. január 19., csütörtök 12:00

Még a havazás megérkezése előtt forgattunk egy állattartó tanyán, a dabasi pusztán. Rácz János családi gazdaságának fő profilja a juhászat, de vannak itt tejelő tehenek, baromfik saját fogyasztásra, lovak ünnepi kocsihúzásra és hét szép kis mudrikölyök is, amelyet a gazda juhászkutyának képez majd ki. Kisebb meglepetésre január első napjaiban a nyáj még legelt. A tavalyi gazdag esztendő maradék növényeinek az utolját fogyasztotta, mert így a legolcsóbb a takarmány a gazdának, és a táj karbantartásáért is sokat tehetnek ezzel a módszerrel.

Budai Gyula miniszteri biztossal a magyar gyártású élelmiszerek távol-keleti elhelyezéséről, sikereiről beszélgettünk. A beszélgetés talán legfontosabb tanulsága: ha egyszer majd eltörlik az orosz embargót, akkor sem lehet ugyanarra a piacra visszatérniük a szállítóknak, ahonnan két évvel ezelőtt kénytelenek voltak távozni.

Váltáskényszerben vannak azok a gazdaságok, ahol már tavaly veszteséges volt a búzatermesztés. Ugyanis a következő években egészen bizonyosan marad a leszorított ár. Sokan a repcében hittek, lehet, hogy ez sem megoldás.

Változott a bankok hitelnyújtási hajlandósága az elmúlt hónapokban. Banki szakértőnk szerint a kisgazdaságok is eséllyel kopogtathatnak hitelért. Most elég előnyös feltételekkel juthatnak hozzá.

A Soroló január 14-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!