2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ellátogatunk a Vendvidékre

2016. május 21., szombat 11:38

A nógrádi növénytermesztőket alig érte fagykár, ugyanis az itteni völgyek igencsak fagyzugosak, ezért eleve fagytűrő növényeket ültetnek a gazdák. A kukorica nagyrészt még a földben volt, ezért szinte sehol sem kell újravetni ezen a tájon. Baksa Sándor karancslapujtői gazdától – akit a hétvégén éppen polgármesterré is megválasztották az időközi választáson – azt is megtudhatjuk, hogy a nyomott csikóárak mellett miért érdemes mégis lovakat tenyészteni.

Ellátogatunk Orfaluba, a Vendvidékre is. Itt egy családi gazdaságban éppen az érintetlen természet adta előnyöket az emberi egészség védelmében igyekeznek kihasználni. A méhek utánozhatatlan összetételű és minőségű mézet gyűjtenek ezen a tájon. A kaptár levegője pedig regeneráló, gyógyító hatással bír. Próbálkoznak tehát az apiterápia meghonosításával, és gyógynövényeket gyűjtenek, valamint termelnek is.

Egy, a néhány évtizeddel ezelőtti életmód tárgyi emlékeit, gasztronómia megoldásait gyűjtő baráti társasággal találkoztunk az ócsai juhászmajálison.

A Soroló 2016. május 14-ei adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!