Albán pékség
2015. szeptember 17., csütörtök 19:29, frissítve: csütörtök 19:52
A statisztika szerint 1600 pékség működik most az országban. Ebből hatszáz az úgynevezett albán pékség. Bár ezt a kategóriát a hazai jogszabályok nem ismerik, de a köznyelv így emlegeti az olcsó, gyakran nevet, tulajdonost váltó, ügyeskedő részét a pékáruellátásnak. Az utóbbi években sokat hallunk az élelmiszerek felesleges utaztatásának elkerüléséről. A Borbás család jászapáti gazdaságában még 500 (!) métert sem tesz meg a búzaszem a malmon keresztül a pékségig, amíg késztermék lesz belőle. Ám ennek ellenére sok boltnál megelőzik más gyártók a jogszabályok betartása esetén nehezen magyarázható olcsóságukkal. Az „albán pékségekről” az élelmiszer-biztonsági hivatalt is megkérdeztük.
Az idén majdnem egy hónappal rövidebb lett idehaza a barackszezon, mint a korábbi években. Keressük a választ a miértre.
Bemutatunk két fiatal gazdát Hercegkútról, akik a szülőhelyükön a tradicionális termékkel, a tokaji borral lettek sikeresek és elégedettek.