A batáta hazai karrierje
Hír TV
2018. április 20., péntek 08:50, frissítve: péntek 09:07
Egy televíziós hozta haza az első batáta palántákat még az 1980-as években ázsiai szakmai útjáról. Vagy harminc esztendeig csak a családi konyhakertben ültették el a trópusi növényt. Igazán hat évvel ezelőtt kezdődött el az „édes burgonya” hazai karrierje. Ma már szinte minden nagyobb zöldségesnél megvásárolható. Tavaly több mint ezren termesztették csak a meghonosítók által szállított szaporító anyagból. Termelési technológiája egyetlen más, idehaza ismert haszonnövényére sem hasonlít. A Bivalyos tanyán, a Váraljai családi gazdaságban forgattunk.
A hazai mézpiac mára túljutott a hamisított mézek okozta, egy évtizeddel ezelőtt az ágazat létét fenyegető krízisen. Most kiegyensúlyozott a kereslet és a kínálat. Az uniós kereskedelem szabályozásában viszont bőven lenne még tennivaló.
A magyar húsfeldolgozó ipar jövője nagymértékben múlik azon, hogy sikerül-e a hazai sertéstartást növelni.
A Soroló április 14-i adása.