2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Állami áruház 17:25

Radar

Radar – Még a városi parkokban és a strandokon is kullancsinvázió fenyeget

Kellemetlen látogató az intimszektorban, hiszen a fürdőruhát támadják elsőre a kullancsok. A strandolók sincsenek minden esetben biztonságban a fürdőhelyeken, mivel az apró vérszívók a strandok gyepén is tartózkodhatnak. Dr. Kapiller Zoltánt kérdeztük arról, mikre érdemes odafigyelni a kullancsveszély tekintetében.

  • Radar – Még a városi parkokban és a strandokon is kullancsinvázió fenyeget

A nyár beköszöntével a vérszívók is fokozott aktivitást mutatnak. A kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 faj tartozik, amiből Magyarországon mintegy kéttucat honos. Mára már nem csak az erdőkben leselkedik ránk az ötmilliméteres veszély.

Nemcsak erdőn-mezőn találkozhatunk kullancsokkal, hanem sajnálatosan már a városok kertjeiben, közparkjaiban és a közintézmények kertjeiben, bölcsődék, óvodák, iskolák kertjeiben is.

Aktivitásuk leginkább áprilistól júniusig, valamint szeptemberben fokozódik. Fontos tudnunk, kifejezetten ebben az időszakban, hogy a kullancsok városi környezetben is gyakorta előfordulnak, leginkább parkokban, családi házak kertjeiben és elhanyagolt területeken.

Ma már alapvetően a városlakó embereket veszélyezteti legjobban a kullancs, hiszen ez a társadalmi csoport érintkezik a legkevesebbet a napfénnyel, és a legkevesebbet tartózkodik a természetben.

A kullancsok a közhiedelemmel ellentétben nem ugranak! Tollazatra, bundára és ruházatra a lábaikon lévő karmok segítségével kapaszkodnak fel.

A kullancsok nem egy állatfajt jelentenek, hanem egy állatcsaládot, melyben a tájékozódás tekintetében két stratégia van: az egyik a szemmel rendelkező kullancsok támadási stratégiája, azok a gyepi növénytársulásból, a fűszálak végéról támadnak, míg a vak kullancsok a bokrok levélfonákáról 1-1,5 méter magasságban.

A csípések gyakorlatilag észrevehetetlenek, az esetleges fertőzés tünetei a kullancs bennünk tartózkodása után jelentkezhetnek. Az általunk megkérdezett szakértő szerint leggyakrabban láz, levertség és rossz közérzet lehetnek az árulkodó jelek, például a Lyme kórnál.

Magyarországon parazitás, bakteriális és virális fertőzéseket lehet összeszedni a kullancsoktól. A fertőzések száma közel egytucat, a Lyme-kór az olyan kivétel, amikor nem egy betegségről beszélünk, hiszen a Lyme-kórt hatféle Lyme-kór-bacilus okozhatja önálló vagy kevert fertőzéses formában.

Ne feledkezzünk meg azonban négylábú barátainkról sem. Ez az időszak különösen veszélyes házi kedvenceinkre is, érdemes tehát a gazdiknak az állatorvosuk tanácsát megfogadni, hiszen minden országrészben más-más a járványtani helyzet.

A teljes test átvizsgálása ilyenkor a legfontosabb mind az emberek, mind pedig az állatok tekintetében. Dr. Kapiller Zoltán szerint ezt 1-1,5 óránként érdemes körültekintően elvégezni.

Kullancs általi fertőzéseket a helytelen eltávolítás is eredményezhet. Szakértőnk szerint ha véletlenül találunk magunkon vagy állatunkon vérszívót, mindenképp az erre alkalmas eszközzel próbáljuk leszedni, hiszen az otthoni praktikák olykor még nagyobb károkat okozhatnak.

Nagyon fontos tudni azt, hogy a kullancs is érző lény, és ha csipesszel vagy körömmel a nyakát szorongatják, akkor ha addig még nem, pont akkor fog fertőző nyálat köpni az áldozatába. Ezért kirándulás előtt, a kullancsriasztó készítmények mellett, a patikából be kell szerezni az úgynevezett kullancskanalat, mert ez az egyetlen egy eszköz, amely nem szorongatja meg a kullancsot, ezért fertőzésveszélymentesen távolítja el a bőrből.

A kullancscsípés elkerülése érdekében a megelőző, óvó magatartáson kívül tanácsos a kémiai riasztószerek használata. Fokozott figyelemmel legyünk a szabadban és kerüljük a bozótos területeket!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Élő adásban nevezte bohócnak Galló Vilmos jégkorongozó a magyar válogatott szövetségi kapitányát. Vajon a csapaton belül kirobbant botrány mennyire viselte meg a fiúkat?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!