2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Svábkeringő

Következik:

Vezércikk 04:00

Radar

Radar - Lángokban a világ

Világszerte hőhullámok, erdőtüzek pusztítanak, tízezrek kénytelenek elhagyni otthonaikat, hogy életüket mentsék. De azok sincsenek teljes biztonságban, akik az erdőtüzektől távolabb élnek, hiszen azok a füsttől és a romló levegőminőségtől szenvednek. Egy klímaspecialista elmondta nekünk, mire számíthatunk a jövőben.

  • Radar - Lángokban a világ

Görögországban az orkán erejű szél által gerjesztett erdőtűz hétfőn egy ember életét követelte. A hatóságok pedig újabb tüzek kockázatára figyelmeztettek több régióban.

Az országban egyébként is gyakoriak a nyári erdőtüzek, de az utóbbi években a szokatlanul száraz és szeles időjárás miatt még súlyosabbá váltak, amelyet a tudósok az éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe.

Brit Columbiában már a katonaságot is bevetették a terjedő erdőtüzek megfékezésére, és eddig 35 ezer ember evakuálását rendelték el. Az államban veszélyhelyzetet hirdettek, megtiltották a nem létfontosságú utazásokat, hogy a tűz elől menekülőket és a tűzoltókat el lehessen szállásolni.

Kanada-szerte már mintegy 140 ezer négyzetkilométernyi terület égett le, és a füstfelhő az Egyesült Államok keleti partját is eléri. A füst pedig - az öngerjesztő folyamat részeként - csak tovább súlyosbítja a klímavészhelyzetet.

Az erdő- és bozóttüzek Kanada déli határának túloldalán is egyre súlyosabbak az aszály miatt. Washington államban és a Csendes-óceán nyugati partvidékén is küzdenek a lángokkal a tűzoltók. Washington államban két nagyobb tűz együtt több mint 20 ezer hektárnyi erdőt emésztett fel, és több mint száz épületet pusztított el, egy ember pedig meghalt, és itt is megkezdték az evakuációt.

Olaszországban is a szélsőséges időjárás élvonalába került, itt épp egy újabb hőhullám, a Néró okoz állandó 38 fok feletti hőmérsékletet.

A spanyol tűzoltók még mindig küzdenek a lángokkal Tenerife szigetén, ahol egy hete tombolnak az erdőtüzek. A múlt kedd éjjel keletkezett tűz eddig mintegy 12 800 hektárnyi erdőt pusztított el Spanyolország legmagasabb csúcsát körülvevő nemzeti parkban, de a hatóságok szerint a legrosszabbon már túl vannak.

A teljes riport:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!