2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Radar

Radar – Krausz Ferenc az idei második Nobel-díjas magyar

Karikó Katalin után egy másik magyar származású tudós, Krausz Ferenc is Nobel-díjat kapott tudományos munkája elismeréséül. A fizika területén korszakalkotó eredményeket ért el két másik fizikus társával együtt. A rövid impulzusú lézerekkel tett kutatásai megnyitották a tudomány számára az elemi részecskék világát.

  • Radar – Krausz Ferenc az idei második Nobel-díjas magyar

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia október 3-án jelentette be, hogy a fizikai Nobel-díjat Krausz Ferenc és két társa Pierre Agostini, Anne L'Huillier nyerte el, akiknek a kutatómunkája révén lehetségessé vált fényimpulzusok segítségével tanulmányozni az elektronok viselkedését. 

Az idei díj a nagyon rövid, egy attoszekundumos időskálájú sugárzási impulzusokról szól. Egy attoszekundum nagyon-nagyon kicsi - nehéz elképzelni -, de a legtöbb ember ismeri az egymilliárd fogalmát. Tehát ha veszünk egy másodpercet, és elosztjuk egymilliárddal, majd veszünk egy ilyen osztaléknyi egységet, és újra elosztjuk egymilliárddal, akkor egy attoszekundumot kapunk. És ezek a rövid fényimpulzusok alkalmasak annak tanulmányozására, hogyan mozognak az elektronok az atomokban, amikor pl. kémiai kötést képeznek. – fejtette ki David Haviland, a Nobel bizottság tagja, a nanostruktúra fizika professzora. 

Egyszerűbb nyelven a gyors fényképezés egy sajátos formája ez, amellyel a világ leggyorsabban mozgó részecskéit figyelhetjük meg.

Az elektronok hihetetlenül sokféleképpen befolyásolják az életünket, természetesen a modern életünk alapját képező elektronikus kütyükön keresztül, valamint valójában a szervezetünk működése is az elektronokról szól. Az elektronok alkotják a ragasztót az atomok között, amelyek tulajdonképpen minden egyes élő szervezet molekuláit alkotják. – tette hozzá a professzor. 

Ezzel megérthetjük tehát a kémiai reakciókat, sőt így akár manipulálhatók is a molekulák.

Krausz Ferenc és társai 2001-ben tették ezt a felfedezését, azóta pedig már a tudomány számos területén tett szolgálatot az élet mélyebb megértésében. Krausz Ferenc tudományos munkáját egy müncheni kutatóintézet igazgatójaként végzi.

Krausz már számtalan kitüntetést kapott munkájáért. Elnyerte például a fizikai Wolf-díjat és a Gábor Dénes díjat is, a Nobel-díj azonban teljes meglepetésként érte őt, először el sem akarta hinni.

Valójában még mindig nem tudom felfogni. Egy ilyen díj nagy alázatra készteti az embert. Amióta, elmondták telefonon, azóta a gondolataim a legfontosabb kollégáim körül forognak, akikkel az évek során sok sikert és számtalan kudarcot éltünk meg. – hangsúlyozta a magyar Nobel-díjas.

A sajtótájékoztatón Krausz Ferenc elmondta, hogy az a legjobb érzés számára, hogy megtapasztalhatja, hogy megérte a rengeteg kudarc és terméketlen időszak, amely végül mégis célt ért.

Ez talán a legfontosabb tanulság számomra. És ezt szeretném átadni a következő generációknak is - hogy ha hiszel valamiben, és meg vagy győződve arról, hogy ez a cél helyes, és hogy azok a kérdések, amelyeket feltettél magadnak, és amelyekre választ szeretnél kapni, azok a helyes kérdések, akkor rendületlenül menj tovább, higgy benne, és ne hagyd magad eltántorítani. – mondta a kutató. 

Krausz Ferenc kutatása óriási eredményeket hozhat majd a jövőben a molekulákban zajló folyamatok mélyebb megismerésében, az orvosi diagnosztikában és az elektronikában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar -  Ökumenikus május a gyerekekért + videó

Radar - Ökumenikus május a gyerekekért + videó

Az elesettek segítése, felemelése nehéz, de társadalmilag elhanyagolhatatlan feladat. Az Ökumenikus Segélyszervezet 1991 óta végzi ezt a fontos munkát, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!