2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:15

Radar

Radar – Kell-e terrorizmus miatt aggódni a párizsi olimpián? + videó

A hajléktalanok és a migránsok sem maradhatnak a fővárosban, ugyanis Franciaország vidéki területeire és kisvárosaiba költöztetik át őket, miközben Párizsban a júliusban kezdődő olimpiára készülnek. Az állam regionális biztonsági hivatala azonban azt állította, hogy az intézkedésnek nincs köze az ötkarikás játékokhoz.

  • Radar – Kell-e terrorizmus miatt aggódni a párizsi olimpián? + videó

Somkuti Bálint kutató, Mathias Corvinus Collegium: "Manapság az új típusú terrorizmusban nem a minőségi célpontokra mennek rá hanem a minél nagyobb pusztításra, mert alapvetően a közönséget a résztvevőket célozzák. Minél nagyobb a halottak száma minél nagyobb látványosabb annál nagyobb média hatást tudnak vele elérni."

Több tízezer katonával és rendőrrel készülnek a franciák a párizsi olimpiára a terrorveszély miatt.

Az esemény ne legyen megzavarható, a sportesemények helyszínére csak azok juthassanak be akik ténylegesen vagy ott dolgoznak akár kiszolgáló személyzetként akár vendégként vagy maguk a sportolók. A másik résznél pedig a közönségnek a védelme, amelyben minden olyan található amit tömegrendezvényeken vagy a repülőtéren megszokhattunk.

Franciaország az elmúlt években számos támadás célpontja volt, a legutóbbi nyolc terroresemény az Iszlám Államhoz kötődik, a francia belügyminiszter azonban arra kérte az embereket, hogy ne dőljenek be a fenyegetéseknek és ne féljenek.

Somkuti Bálint: "Attól tartok én jelenleg hogy a magas felkészültség miatt nem fognak bejutni a támadók, az események helyszínére viszont az odavezető útvonalakon megkísérelnek egy terrortámadást. "

A fokozott előkészületek miatt szinte lehetetlen terrorcselekménnyel megzavarni a párizsi olimpiát, a nagyívű terveknek azonban gátat szabhatnak a szigorúbb biztonsági intézkedések.

Az utóbbi napokban felmerült az is, hogy az olimpia megnyitóünnepségén a terrorveszély miatt mégsem vonulnak fel hajókkal a sportolók a Szajnán. Amennyiben a tervezett forgatókönyv valósul meg, akkor már egy héttel az esemény előtt jelentős területek zárnak le a forgalom elől. A ceremónia napján pedig több órára lezárják a Párizs feletti légteret, ami példa nélküli a repülés történetében.

 

Napi Aktuális című műsorunkban Németh Balázs a tavaly megrendezett budapesti atlétikai világbajnokság biztonsági intézkedéseiről beszélt. "Nálunk itt Budapesten az atlétikai vb-n több mint 50 hivatalos helyszín volt, a reptértől azokon a szállodákon át ahol a sportolók laktak, 11 szálloda a hatóságok végignézték melyik szállodában melyik ország válogatottja lakik masfajta napi jelenlét kellett ahol az izraeli vagy amerikai csapat lakott vagy más válogatottnál ot lazábbak voltak a szabályok."

Jelentősen megnövelték a biztonsági készültséget a Paris Saint-Germain és az FC Barcelona labdarúgócsapatának szerdai, párizsi Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt. Spanyolországban is fokozták a készültséget a mérkőzések idejére, a terrorfenyegetettségi szintet az ötös skálán négyesre emelték. Németország is fokozza a biztonságot a nyári foci-eb előtt, például visszavezetik a szárazföldi határellenőrzést is.

A Moszkva melletti kulturális központban történt támadást az Iszlám Állam vállalta magára a melyben 144 ember vesztette életét.

A 2024-es párizsi olimpiát július 26.-a és augusztus 11.-e között rendezik. A szakemberek pedig mindent megtesznek azért, hogy minden résztvevő biztonságban élvezze a sporteseményt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!