2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Sajtóklub 08:05

Radar

Radar – Így néz ki testközelből a ragadozómadarak célzott röptetése + videó

Nagyjából 70 éve derült ki, hogy a sólymokat és más ragadozómadarakat lehet arra használni hogy célzott röptetésükkel elriasszák a kártékony szárnyasokat.

  • Radar – Így néz ki testközelből a ragadozómadarak célzott röptetése + videó

Szekszárdon Bódis Gergely és a madarai az önkormányzat megrendelésére dolgoznak. A lakótelepeken a varjúfészkek nagyrészét eltávolították, a sólymokkal azt szeretnék elérni, hogy ne építsék újjá lakhelyüket. A beavatkozás nagyjából egy hónapig tart, 2-3 naponta kell ugyanazon a helyen hatszor-nyolcszor röptetni. Eltérő, az hogy melyik ragadozó fajta, milyen körülmények között tud eredményesen dolgozni.

A szakember a riportban elmondta: "Rengeteg vizsga és engedély szükséges ahhoz, hogy ragadozó madarakkal foglalkozzon az ember. Hivatalosan 18 éves korom óta. Előtte csak tanítvány voltam a mesterem mellett. Az országban többfelé okoznak varjak, galambok olyan problémákat, ahol ez a leghumánusabb módszerrel tudjuk, kifejezett kártétel nélkül arrébb tessékelni őket. A kezemen látható ragadozó madár egy északi sólyom. Ő egy ilyen zárt lakótelepi részen alkalmatlan, nem lehetne őt elengedni. Ha el is engedném, nagy valószínűséggel eltávozna, és valahol a faluk határában találnám meg őt. Illetve hoztam magammal egyerikai héja félét, egy harris héját, aki viszont alkalmas ilyen pici rövid repítésekre napjában többször is akár. Itt nem azonnali eredményeket kell várni, ez sokkal inkább ez egy megelőzés, hiszen egy ragadozó madár jelenléte egy természetes konkurenciát jelent a madaraknak és hosszú távon, elnyújtott észlelésben teljesen jól használható, mind iparterületen, mind lakossági területen, mezőgazdasági területen."

Végül hozzátette: "Természetben ugye a ragadozók is előfordulnak. Ahol nagy számban jelennek meg, ott ugye a táplálék állatok, az a bázis az vagy próbál odébbállni, vagy pedig ugye csökken a létszámuk. Így a fokozatosság, illetve a rendszerességen van itt is a hangsúly."

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!