2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Radar

Radar – Hazánkban immár húsz esztendeje rendezik meg az Élet menetét + videó

80 évvel ezelőtt nagy megrázkódtatás érte a zsidó közösséget a második világháború idején. A felvonulás célja, hogy közösen emlékezzenek az emberek a vészkorszakra. A menet vasárnap 15 órakor indul a Dohány utcai zsinagógától.

  • Radar – Hazánkban immár húsz esztendeje rendezik meg az Élet menetét + videó

Gordon Gábor, elnök, az Élete mente Alapítvány kuratóriuma: "Idén például Gerendás Péter és Balázsovics Edit fog énekelni, itt lesz Izraelből egy olyan holokauszt-túlélő néni aki magyar származású és itt a gettóban élte át a holokausztot és ő is fog énekelni, egy nagyon kedves és aranyos számot, amúgy az ő fia az egyik leghíresebb komikus és ő is itt lesz vele Budapesten."

A humor igenis fontos szerepet játszik a megemlékezésben, maga Kardos Péter holokauszttúlélő is azt vallja, a humor a túlélés egyik záloga.

Kardos Péter főrabbi, holokauszttúlélő: "Ahogy később a háború után ez gyakran hangot kapott, hiszen ott neves emberek, konferansziék, elmondták az élményeiket, és ez ma már egy morbidnak hat ez a humor, de ez végigkísérte, természetesen itt most nem Auschwitzról beszélek, hogy ott volt humor."

Az élet menete vasárnap a Dohány utcai zsinagógától indul 15 órától és a Keleti Pályaudvar felé veszi az irányt. Innen közel 500 fiatal és 21 holokauszttúlélő fog jelképesen Lengyelországba, Auschwitzba utazni, vonattal. A program nem véletlenül a fiatalokat célozza meg elsősorban.

Szalay-Bobrovnickky Vince, Civil és Társadalmi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár: "Ha a történelmet nézzük, az nem egy túl hosszú idő. Ha azt nézzük, hogy még mindig úgy tudjuk, nagyjából 5 ezer holokauszt-túlélő van Magyarországon, ami egy jelentős szám. A másik oldalon pedig azt látjuk, hogy a holokauszt emlékezete és az akkor történtek halványulnak. A fiatal generációk másképp tekintenek rá, mint akár a mi generációnk, ötvenesek, akár nyilván a hatvanas hetvenes korosztály."

A világ 54 országában emlékeznek az élet menetével a második világháborúban a zsidók ellen elkövetett kegyetlenségekre. Ehhez a szövetséghez tartozik Magyarország is, hazánk a nemzetközi szervezet igazgatója szerint az egyik legaktívabb a tagországok között.

Gordon Gábor, elnök, az Élete mente Alapítvány kuratóriuma: "Bátran lehet beszélni erről. Nem kell lehalkulni a zsidó szó kimondásánál, a holokauszt szó kimondásánál, mert ma senki nem felelős azért, ami akkor történt. De ha nem beszélünk róla, akkor a szőnyeg alá van söpörve, nem szánt szándékkal, hanem mert egyszerűen így elhal a dolog, és mi ezt képviseljük, ezt próbáljuk a fiataloknak mondani, és most már a túlélők is azt mondják, nem a borzalmakról kell beszélni, hanem arról, hogy jópáran túléltük."

Az esemény egyértelmű üzenete, hogy emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk kötelessége.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar -  Ökumenikus május a gyerekekért + videó

Radar - Ökumenikus május a gyerekekért + videó

Az elesettek segítése, felemelése nehéz, de társadalmilag elhanyagolhatatlan feladat. Az Ökumenikus Segélyszervezet 1991 óta végzi ezt a fontos munkát, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!