2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Radar

Radar – Hatalmas áttörés az Alzheimer diagnosztikában + videó

Fontos tudni, hogy az Alzheimer kór korai felismerése növeli a kezelések hatékonyságát.

  • Radar – Hatalmas áttörés az Alzheimer diagnosztikában + videó

A korai demencia szűrésére létezik egy úgynevezett predemencia teszt-sorozat, amely önmagában is alkalmas a korai demencia szűrésre. Dr. Sátori Mária szakértői vezetésével tavaly fejeződött be a „PreDEM nevű prevenciós szűrő vizsgálati rendszer kifejlesztése a demencia korai fázisú vizsgálatához.

Az Alzheimeres beteg agykamrái rendkívüli mértékben ki vannak tágulva, ami egy belső sorvadást jelez, ellentétben egy normál vagy egy korban szintén egy 60 éves hölgynek az agykamrái azok normálisaknak mondhatóak.

A demencia nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, mely hátterében például az Alzheimer kór is állhat.

A külső tekervények ún. géruszok közötti tér az alzheimeres betegeknél nagyon ki van tágulva ami itt a normálison úgy-e nem nagyon látszik és ami szembetűnő ás kis fehér nyilakat is elhelyeztem enne az un silvius árok kitágulása, ami a normál felvételen szinte nem is látszik.>>

A teszt a neurodegeneratív elváltozások korai fázisú vizsgálatában segít, amely szakaszban a betegségeknek még nincsenek egyértelmű tünetei. A rendszer tudományos eredményeit az Európai Neurológia Akadémia (EAN) Kongresszusán is ismertették.

10-15 évvel az első tünetek megjelenése előtt már 97%-os biztonsággal tudja jelezni, hogy várható hogy Alzheimer kór fog kialakulni.>> ((Dr. Sátori Mária, Neurológus szakorvos, Alzheimer kutató, Pozitron Medical Diagnosztika Központ))

Ebben az Alzheimer diagnosztikai laboratóriumban történik a vizsgálatra jelentkezők vérének a feldolgozása egy áttörést jelentő diagnosztikai módszerrel.

Dr. Bezzegh Attila, az orvosi laboratóriumi diagnosztika és mikrobiológia szakorvosa: "A vizsgálat során egy fehérjét próbálunk meg kimutatni, ami egyébként nincsne jelen az ép, egészséges keringő vérében, a kimutatáshoz antitesteket használunk, amiket a gyártó cég készít, ezt egy Elisa névre hallgató módszerrel mutatjuk ki, amitől megváltozik annak a vizsgálati anyagnak a színe, és ezt a színváltozást, és annak az intenzitását tudjuk speciális eszközökön mérni. Magát ezt a folyamatot, 6-7 óra intenzív pipettázással és egyebekkel tudják a kollégáim gyakorlatilag végigvinni. A kóros fehérjék jelenlétét tudja tehát 10-15 évvel már az első tünetek megjelenése előtt is kimutatni a vérből."

A korábbi vérvizsgálatok, a genetikai hajlamot mutatták ki, a kóros fehérjék jelenlétét azonban nem. A fehérjéket csakis agyvízből tudták eddig kimutatni.

Korábban is voltak elérhető ilyen vizsgálatok Magyarországon de csak agyvízből, ami egy fájdalmas lumbálpunkcióval jár, ezt a Semmelweis Egyetemen végzik és meg is tudják meghatározni, de hát az egy fájdalmas beavatkozás, és nem lehet szűrővizsgálatként végezni. Egy vérvétellel viszont nagyon sok mindent meg lehet oldani.

Közép-Kelet Európában egyedülálló ez a tesztelés, amit az újbudai diagnosztikai központban végeznek, orvos beteg találkozó pedig nem szükséges a tesztek elvégzéséhez.

75000 ilyen tesztet már kitöltöttek a páciensek így tapasztalat is bőven van már róluk.

Akiknek egy enyhe leépülésük volt csak, azok a rendszeres gyakorlással utol tudták érni a normál populációt. 

A korai diagnózissal elérhető, hogy a szellemi leépülés kitolódjon, hogy minél később és minél enyhébb formában jelentkezzen, ezzel az életminőség és az aktív élet megmaradjon.

Kókay András, ügyvezető igazgató, Pozitron Medical Diagnosztika Központ: "Én úgy gondolom, hogy jelen pillanatban annak, akinek a családjában Alzheimeres volt annak érdemes ezt a tesztet megcsináltatni. 50-60-70-80 éves korban folyamatosan emelkedik az Alzheimeresek száma, a demenciában szenvedők 60%-a Alzheimeres."

Az idősödő társadalom betegsége ez az Alzheimer kór. Az életkor kitolódásával, az átlagéletkor megnövekedésével várhatóan az Alzheimerrel betegséggel küzdők száma is növekedni fog.

Ma a világon körül-beül10 millió ember él Alzheimerrel ez az évtized végére elérheti a 20 milliót is, hozzátéve azt, hogy 2000-ben csak 6 millió volt.

Sátori Mária szerint fontos hogy a páciensek minden területen figyeljenek az egészségükre, rendszeres szűrő vizsgálatokkal és egészséges életmóddal tartsák karban a szervezetüket.

"Azok a belgyógyászati paraméterek, amik úgy-e életünket is meghatározzák, tehát a vércukorszint, koleszterin, vérnyomás, vesefunkciók, májfunkciók, vérképellenőrzés, hogy ezek az adatok legyenek rendben legyen rendben a pajzsmirigyérték, legyen rendben a B12 folsavszintünk, ezek nagyon fontosak, ezekkel évekkel ki lehet tolni az Alzheimer kór tüneteinek megjelenését."

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Balatonalmádi, a békés kikötő + videó

Balatonalmádi, a békés kikötő + videó

Balatonalmádiba le kell hívni az embereket, hiszen a város a tavalyi évhez hasonlóan idén is számos programmal készül. Fabó Péter Balatonalmádi polgármestee és Borsné Simon Györgyi képviselőjelölt volt a Napindító vendége. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!