2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Radar

Radar – A krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozó kullancsfaj jelent meg hazánkban + videó

Az enyhe télnek köszönhetően idén jóval több vérszívóra lehet számítani, sőt néhány szakértő már kullancs pánikot emleget. Az aranysakálok hazai elterjedésével pedig két olyan kullancsfaj a megjelent, amelyek a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozzák magukban.

  • Radar – A krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozó kullancsfaj jelent meg hazánkban + videó

Nem érdemes az erdőben illetve magas fűben rövid ruházatban rohangálni, mert bizony ott ilyen és ehhez hasonló vérszívókba futhat össze az ember.

De persze a megfelelő öltözék sem elég mindig, a kullancs ügyesen képes utat találni a bőrfelülethez. A rutinos túrázók persze erre is fel vannak készülve. Sőt, nem csak családtagjainkra és magunkra kell odafigyelni, hiszen a négylábú barátainkra is veszélyes lehet az erdei vérszívó.

A szakemberek szerint idén érdemes különösen figyelni magunkra túrázás közben és után. 

Kapiller Zoltán, elnök, Magyar Kullancsszövetség: "Az elmúlt évekhez viszonyítva hetekkel korábban ránk tört a nyár, ezt a kullancsok is érzik, és elözönlötték a természetet. Sajnálatos mód a mediterráneumból melegedés hatására az aranysakálok elérték már Magyarországot, és behoztak két kullancsfajt, két hiaroma nemzetségbe tartozó kullancsfajt, amelyek a nairovírus nemzetségbe tartozó kórokozókat képesek terjeszteni."

Zoltán szerint akár tömegesen is megjelenhetnek ezek a fajok a városi kertekben, parkokban vagy közintézmények udvaraiban, így érdemes komolyan venni.

Kapiller Zoltán, elnök, Magyar Kullancsszövetség: "Krími-kongói vérzéses láz vírusa, melynek a hordozása már igazolást nyert Jakab Ferenc professzor által. Hogy a biológiai bomba mikor robban, azt nem tudhatjuk, de fokozottan felhívom mindenki figyelmét, hogy a kullancsok most már óriási veszélyt jelentenek."

Zoltán mindenkinek azt javasolja, hogy készüljön fel megfelelően, vértezze fel magát az elszaporodott vérszívók ellen.

Kapiller Zoltán, elnök, Magyar Kullancsszövetség: "A négylábú szeretteinket el kell vigyük állatorvosunkhoz, és az állatorvos a helyi járványügyi helyzetnek és kullancsfaj faunának megfelelő védekezési móddal ellátja a kedvencüket. A gazdiknak pedig el kell menni az első patikába, kullancsriasztó spray-t kell venni, illetőleg ezt a kis eszközt a kullancs eltávolító kanalat. Ez az egyetlen egy eszköz, amely fertőzésveszély mentesen távolítja el a kullancsot."

Dr. Békássy Szabolcs, Országos kollegiális szakmai vezető háziorvos: "Egyelőre még nem vettünk észre szignifikáns növekedést a kullancs által terjesztett megbetegedések tekintetében. Ugyanakkor erre a jó idő beköszöntével, amikor minél nagyobb számban vagyunk természetközeli helyeken, a következő hetekben, hónapokban lehet majd számítani."

Egyelőre a háziorvosok még nem sűrűn találkoztak az új kullancs fajjal, azonban a közeljövőben számítanak erre a problémára.

Dr. Békássy Szabolcs, Országos kollegiális szakmai vezető háziorvos: "Itt a vérzéses lázra gondolok elsősorban, ugyanakkor ezek szignifikáns mértékben még nincsenek jelen Magyarországon, de természetesen rendkívül nagy jelentősége van annak, hogy ezzel a gyakorló orvosok is minél nagyobb mértékben tisztában legyenek ennek a veszélyével és ennek a problémának a pontos részleteivel, ezért különböző szakmai információk átadása folyamatos, hogy mindenki naprakész legyen az új kullancs által terjesztett vírusos megbetegedések tekintetében is."

Persze az új betegségek mellett a régiek is fennmaradtak.

 Dr. Békássy Szabolcs, Országos kollegiális szakmai vezető háziorvos: "A változással összefüggésben várhatóan sokkal több kullancs által terjesztett fertőző megbetegedésekkel számolnia majd a háziorvos kollégáknak is a saját praxisukban. Kiemelném azt, hogy két fő kullancs által terjesztett fertőző megbetegedés releváns Magyarországon. Az egyik a vírusos agyvelőgyulladás, a másik pedig a bakteriális fertőzés következtében kialakuló úgynevezett Lyme-kór."

A jó hír az, hogy ezek a betegségek megelőzhetőek illetve kezelhetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar -  Ökumenikus május a gyerekekért + videó

Radar - Ökumenikus május a gyerekekért + videó

Az elesettek segítése, felemelése nehéz, de társadalmilag elhanyagolhatatlan feladat. Az Ökumenikus Segélyszervezet 1991 óta végzi ezt a fontos munkát, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!