2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Paletta

Paletta: A La Mancha lovagja egy megváltás történet

A Hír TV Paletta című műsorából ma kiderült, hogy mintegy fél évszázad után újra színpadra állítják az Operettszínházban a La Mancha lovagját. De szó volt arról, hogy hamarosan bárki megismerheti Vermes Lajos sportfényképész és mecénás életét. Gulyás Dénes Liszt Ferenc-díjas operaénekes pedig a Carment állította színpadra Pécsett.

  • Paletta: A La Mancha lovagja egy megváltás történet

49 év után állítja ismét a színpadra a La Mancha lovagját az Operettszínház

Nádasi Veronika alakítja Cervantes Don Quijote átiratában Dulcineát. A színművész megjegyezte, hogy ez egy érdekes szerep, mivel a történet során fejlődésen megy át a karaktere. Maga a darab egy színház a színházban, mivel a történet úgy indul, hogy Cervantes börtönbe kerül, és menteni próbálja magát az ítélőszék előtt, ebbe a játékba hozza be híres hősét. Ez egy megváltás történet, a mű végén Cervantes megdicsőül, annak ellenére is, hogy a fináléban egy másik tárgyalásra viszik. A színdarab különlegességét az adja, hogy a dalokat eredeti hangzásban adják elő – tette hozzá Nádasi Veronika. A házi színpadon már összeállt a La Mancha lovagja, de a díszletnek és a jelmezeknek eddig csak a terveit látták. A darabot március 20-ától tekintheti meg a közönség.

A magyar olimpyász – Vermes Lajos és a palicsi játékok

Vermes Lajos magát az az első magyar sportfényképésznek nevezte – mondta el Dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója, majd hozzátette, hogy a Vermes hagyatékából fennmaradt, 19. századi fotókból és úgynevezett fázisfotókból már korábban kiállítást rendeztek. Csortos Szabó Sándor, a Budapest film Produkciós Kft. producere arról beszélt, hogy filmük Vermes Lajos életét és munkásságát mutatja be. Vermes arról volt híres a maga korában, hogy 17 évesen már aranyérmes sportoló volt, az első palicsi játékokat pedig 20 éves korában szervezte meg. A palicsi nemzeti sportjátékokat az angol és görög versenyekkel együtt az előolimpiák közzé sorolják – tette hozzá Szabó Lajos. A beszélgetés során az is elhangzott, hogy Vermes Lajos nevéhez fűződött az első aszfaltozott „kerékpárút” is, amely eredetileg velocipédek versenyeihez készült, ám mire a teljes pályát kialakították, addigra már megjelentek a kerékpárok.

Bizet Carmen című operáját a Pécsi Nemzeti Színházban rendezi Gulyás Dénes

Don Carlos és Don José szerepe mindig elkerülte Gulyás Dénes operaénekest, de a Carmen rendezői feladataira felemelő munkaként tekint. A művész azt vallja, hogy rendezőként illik minden szerepet teljes mélységében ismernie. Elhangzott, hogy már egy évvel ezelőtt mintegy 65-70 művész jelentkezett a Carmen szerepeire, főként fiatal előadók. A jól ismert opera két felvonásban, francia nyelven, magyar felirattal látható a Pécsi Nemzeti Színházban.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!