2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

Olimpia 2020

Lőrincz Tamás döntős az olimpián, az aranyért birkózhat!

Bejutott a döntőbe Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában, miután a legjobb négy között fordulatos mérkőzésen, a végén hősies védekezéssel 6-5-re legyőzte az iráni Mohammedali Geraeit. Lőrincz a 2012-es londoni olimpián ezüstérmes volt, most újra megküzdhet az aranyért!

  • Lőrincz Tamás döntős az olimpián, az aranyért birkózhat!

Nagy reményekkel utazott a tokiói olimpiára Lőrincz Tamás, hiszen regnáló világ- és Európa-bajnokként, valamint a ranglista első helyéről várta az ötkarikás játékokat. A nyolcaddöntőben nem kellett szőnyegre lépnie, mert a marokkói ellenfele nem jelent meg a mérlegelésen, mint utóbb kiderült, feltehetően koronavírus-fertőzés miatt. A negyeddöntőben aztán Lőrincz magabiztosan győzte le 3-1-re a japán Jakibu Sohejt. Ezzel máris a döntő kapujába lépett, ahol a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei lett az ellenfele. Korábban sosem küzdöttek egymás ellen.

Lőrinczet küldték le a földre a mérkőzés elején, ezzel 1-0-s hátrányba került, de sikerült kivédekeznie az ellenfél támadását. Később ellenfele elhagyta a szőnyeget, ezzel Lőrincz kiegyenlített, ám az iráni videózást kért, és mivel a magyar érintette a combját, lábra támadásnak minősült az akciója, ami kötöttfogásban szabálytalan, ezért visszavonták a pontját. Így Mohammedali Geraei előnyével zárult az első menet.

A folytatásban az iráni mehetett a földre, máris 1-1 volt az állás, és bár először úgy tűnt, hogy Geraei ki tud bújni Lőrincz fogásából, mégis sikerült egy kétpontos akciót végrehajtani rajta. Ráadásul az iráni szabálytalanul támadt vissza, újra mehetett a földre, ezzel már 5-1 volt az előny. Geraei újra videózást kért, de ezúttal nem adtak neki igazat, amiért büntetőpont járt, így 6-1-es magyar előnnyel birkóztak tovább.

Az utolsó percben az iráni végrehajtott egy kétpontos akciót, majd Lőrincz sárga lapot és intést kapott, ezzel 6-5-re jött fel az ellenfél. A magyart leküldték a földre, de mindent elkeseredett akciót kivédekezett, és megnyerte az elődöntőt!

Lőrincz Tamás tehát a 2012-es londoni olimpia után újra döntős az ötkarikás játékokon. Kilenc éve ezüstérem lett a vége, most újra megküzdhet az aranyért, a fináléra holnap kerül sor.

 

Lőrincz Tamás elődöntős az olimpián, biztosan éremért birkózhat

Az olimpián még el sem kezdődtek a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának küzdelmei, az első helyen kiemelt Lőrincz Tamás máris a nyolc között volt. Regnáló világ- és Európa-bajnokunk a marokkói Ajt Zied Uagram ellen kezdett volna, azonban riválisa nem jelent meg a mérlegelésen, így versenyzőnk mérkőzés nélkül lépett a negyeddöntőbe. Azt már vasárnap tudhattuk a sorsolás ismeretében, hogy a Honvéd 34 éves birkózójára – aki pályafutása utolsó versenyén szerepel – a lehetőségekhez képest itt is viszonylag könnyű ellenfél várhat, a kazah Demeu Zsadrajev és a japán Jakibu Sohej párharcának győztese. Ez a jelentősebb nemzetközi eredményekkel nem rendelkező japán lett.

Ahogy azt vártuk, Lőrincz aktívabban kezdett, az ellenfelét le is küldték parterhelyzetbe, s versenyzőnktől – aki a 2012-es londoni olimpián még a 66 kg-ban ezüstérmes volt – remek pörgetést láthattunk, 3-0 ide, s így zárult az első menet. A második három percben a bírók Lőrinczet láttak passzívabbnak, 3-1, de a hazai versenyző a lenti helyzetben semmit nem tudott kezdeni a Honvéd birkózójával. A végén azért számunkra volt egy ijesztő pillanat, de maradt a 3-1, így Lőrincz Tamás bejutott a legjobb négy közé.

– Jobb lett volna, ha nem marad el az első meccsem, így tudtam, hogy nagyon nehéz lesz birkózni – mondta Lőrincz Tamás. – Az első menetben így is jól éreztem magam, a lenti helyzetben azt hittem, több akció van, de kicsúszott a japán, és nem tudtam folytatni. Ha nem ez történik, nyugisabb második félidő jöhetett volna, így azért eléggé „kapálózni” kellett. A végén az ellenfelem hatalmasat rántott rajtam, de megérte hat percig űzni-hajtani, mert már fáradt volt, nem tudta befejezni az akciót.

Lőrincz Tamás ellenfele a közép-európai idő szerint 11.15-kor kezdődő elődöntős programban a vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei lesz, a tét a döntőbe jutás! A birkózásban a lebonyolítás úgy néz ki, hogy az adott súlycsoportokban a döntőket és a vigaszági mérkőzéseket másnap rendezik.

Szőke Alex is győzelemmel kezdett a 97 kilogrammban. Az ESMTK 21 éves versenyzője a nyolcaddöntőben a cseh Artur Omarovval találkozott, akit 3-1-re múlt felül. Ezután a negyeddöntőben 6-2-re kapott ki a súlycsoport jelenlegi legjobbjának számító, kétszeres világ- és Európa-bajnok Musza Jevlojevtől, de igencsak megszorongatta ellenfelét. Junior Európa-bajnokunk kiléptetéssel, majd az orosz intésével 2-0-ás előnybe került és lentről sem volt messze az akciótól, billentési kísérlete biztató volt. A folytatásra aztán az orosz klasszis felszívta magát és 3-2-re fordított. A második menet elején is Jevlojev volt energikusabb, Szőkét meg is intették (2-4), s ugyan parterhelyzetből szépen védekezett, állásból az orosz levitte (2-6), és ezzel eldöntötte a meccset. Ám ha az első helyen kiemelt orosz fináléba jut, akkor Szőke kedden a vigaszágon harcba szállhat a bronzéremért.

– Harmadszor találkoztunk, de ez volt a legszorosabb meccsünk. Erősebb és tapasztaltabb, a végére pedig el is fáradtam. Bár csalódott vagyok, azért látom, hogy jó az irány – mondta Szőke Alex aki 99 százalékig biztos benne, hogy Jevlojev vigaszágra segíti őt.

 

Fotó: Getty Images- Fred Lee

Magyar Nemzet, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!