2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Rabálom – Márianosztra – Vetítő

Hír TV

Adás:
2017. október 16–20., hétfő–péntek 11.05
2017. október 23., vasárnap 00.05

12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott

Október 16., hétfő: A lehetetlen határán
Rendező: Topolánszky Tamás
A paralimpia mottója: a lélek mozgásban. Ha a lélek mozdul, a szándék, az akarat, az elszántság, a céltudatosság és az érzelem feltör, a testet mozgásra, cselekvésre kényszeríti. De milyen lehet sportolni egy olyan világban, ahol a környezet erőteljes ritmust diktál, és törekvése: gyorsabban, magasabbra és egyre erőteljesebben? Dokumentumfilm öt hazai parasportolóról, aki életével, teljesítményével példát mutat arra, hogy a lehetetlennek tűnő lehetséges.

Október 17., kedd: Volt egyszer két balerina
Rendezte: Dombrovszky Linda
„Azt kell keresni, ami szeretni való. És akkor az ember lelke nyugodt” – vallják a 95 éves Kolozs ikrek, Magyarország legidősebb egypetéjű ikrei. Az egykor világhírű balerinákat ez az életfilozófia tartotta életben. Balerina-pályafutásuk csúcsán a történelem váratlanul derékba törte karrierjüket. A kommunista rendszer áldozataiként szinte mindent elveszítettek: munkát, karriert, otthont, végül szerelmeket és álmokat. Mindenüket, egymást kivéve.

Három esküvő (Bernadett & Sanju)
Rendezte: Nagy Viktor
Három földrészt összekötő történet egy vakmerő házasságról. Egymásra találhat-e egy indiai férfi és egy magyar lány anélkül, hogy a leánykérés előtt egyáltalán találkoznának? Elég-e két hónap internetes kapcsolat, hogy eldöntsük, ő az igazi?

Október 18., szerda: Másik Magyarország
Rendezte: Nagy Dénes
Bukta Imre, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére, hogy szemléletmódjával, jelenlétével lehetőséget teremtsen önmaga és a közösség számára a megújulásra egy új identitás meglelésére. A Másik Magyarország című film is ennek az identitáskeresésnek a lenyomata, cizellált helyzetfelismerés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni.

Október 19., csütörtök: Elhallgatott gyalázat
Rendezte: Skrabski Fruzsina
A háborúkban egyfajta hadviselési formának számít a nők megerőszakolása, talán a legbrutálisabbak e tekintetben a Magyarországot megszálló szovjet katonák voltak. A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven- és kétszázezer között van az 1945-ben Magyarországon megerőszakolt nők száma. Megszólalnak az akkori áldozatok, vállalva a felkavaró, borzalmas visszaemlékezéseket.

Október 20., péntek: Málenkij robot
Rendezte: Csarnai Attila
Csepelről 1945 januárjában háromszáz férfit hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba. Főként bányákban dolgoztatták őket, a lágerben sokan meghaltak közülük, egyharmaduk sosem térhetett haza. A dokumentumfilmben megszólal a 93 éves Strein Oszkár is, a csepeli kényszermunkások közül a film forgatásakor már csak ő volt életben.

Október 23., hétfő hajnal: C-legények – Katonák fegyver nélkül
Rendezte: Kínyó Ferenczy Tamás
A katonai munkaszolgálat Magyarországon is a politikai diszkrimináció egyik eszköze lett. Építődandárt, bányazászlóaljat, fegyelmező munkaszázadot hoztak létre 1951-től. Az úgynevezett C kategóriás besorozottak, akik származásuk miatt nem voltak alkalmasak fegyveres szolgálatra, csaknem húszezren voltak. Közülük heten emlékeznek.

Rabálom – Márianosztra
Rendezte: Kínyó Ferenczy Tamás
Álmodni nagyon jó volt, mert álmában az ember mindig szabad lehetett – mondta az öreg festőművész, egykori márianosztrai rab –, és átnyújtotta féltve őrzött mappáját. Egy tizenötször tíz centis, egérrágta rajzfüzetet, melyben durva papírra ceruzacsonkkal vésett álomrajzai sorakoznak, és néznek a börtönrácson át a „kancsalul festett egekbe”.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!