2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Magyarország élőben

Szajlai Csaba: Nagy a baj, de nem pusztán a déli államokban

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában többek között szó lesz az Európai Unió által kínált gyorssegélyről és annak elosztásával kapcsolatosan felmerülő kérdésekről. A műsor vendége, Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese.

  • Szajlai Csaba: Nagy a baj, de nem pusztán a déli államokban

A bajban lévő országok azt mondják, hogy sürgősen egy nagyon komoly közös hitelt kell felvennünk. Már elmondtam önnek, hogy a magyar ember logikája más, a mi életösztöneink mások, mi azt a pénzt szeretjük elkölteni, amit már megkerestünk és ha mégis úgy gondoljuk, hogy hitelt veszünk fel, mert először akarunk költeni és utána megdolgozni érte akkor meg minden család, minden ember, minden ország fussa a saját kockázatát mert ez rendkívül kockázatos, ha rosszul döntött ne rántsa magával a szomszédját, a családtagját, egy másik családot vagy éppen egy másik országot. Most azonban olyan gyalázatos állapotban van számos európai uniós ország pénzügyi szempontból, hogy aligha tudjuk elkerülni azt, hogy jóváhagyjuk, hogy Magyarország is hozzájáruljon egy ilyen nagy közös hitelfelvételhez. Ez egyszerre veszély és egyszerre lehetőség, veszély, mert, ha rosszul költjük el akkor bukta van, ugyanakkor esély is mert, ha jól csináljuk akkor meg tudunk erősödni

-          mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

 

Nagy a baj, nem pusztán a déli államokban, más országokban is – mutatott rá Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese. A szóban forgó államok már a válság kirobbanása előtt is bajban voltak, nagyon magasak az államadósságok, a munkanélküli ráta is magas volt már a vírus előtti időszakban és a költségvetésüket sem sikerült helyreállítani. Most lehetőség van az EU részéről egy azonnali gyorssegélyre és a 7 éves költségvetésről is kellene valamilyen elvi megállapodásnak születnie a mostani csúcstalálkozón.

Szajlai Csaba elmondta, hogy az elosztás mértékéről az az elv alakult ki, hogy népességarányosan, a GDP és a munkanélküliségi ráta alapján történjen. A magyar kormány azonban vitatja az arányokat, legjobb példa, hogy Portugália 20 milliárd eurót kapna, tehát 30 százalékkal többet, mint mi. A lengyelek pedig 40 milliárdot, az olaszok, spanyolok és franciák esetén pedig nagyságrendekkel nagyobb a lehívható összeg. Valószínű, hogy a V4-eknek közös álláspontra kell jutniuk az elosztással kapcsolatban, hiszen ez a régió már a vírus előtt is húzott és a járvány alatt sem érte akkora megrázkódtatás. Relatíve azért kapnánk kevesebbet mert minket a válság nem úgy ért el.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!