2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Magyarország élőben

Péterfalvi Attila: A profilfelfüggesztés gyakorlata sérti a szólásszabadságot

Facebook-törvényt szorgalmaz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, mert sérti a szólásszabadságot profilok önkényes felfüggesztése. De lehetséges-e megfogni egy multinacionális tech-céget? Erről is beszélt Péterfalvi Attila a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

  • Péterfalvi Attila: A profilfelfüggesztés gyakorlata sérti a szólásszabadságot

Facebook-törvényt szorgalmaz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila szerint sérti a szólásszabadságot és az információáramlást a Facebookon a személyes profilfelfüggesztés indokolatlan gyakorlata. Javaslatot tett rá, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról olyan jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat és hogy a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát.

Beavatkozhat egyáltalán egy nemzeti hatóság a Facebook működésébe, milyen lehetőségeket lát? – kérdezte Földi-Kovács Andrea, műsorvezető.

 És a Facebook beavatkozhat egy ország alkormányos rendjének érvényesüléséhez? – kérdezett vissza Péterfalvi Attila.

Ők azt mondják, hogy egy semleges felület, így azokba a tartalmakba, amit közzétesznek nincs beleszólásuk. – reflektált Földi-Kovács Andrea.

Hát pedig éppen van, azzal, hogy bizonyos profilokat törölnek, márpedig az alkotmánybíróság gyakorlatát, ha megnézzük akkor a véleménynyilvánítás szabadsága az emberi élethez és az emberi méltósághoz fűződő jog után következik, tehát egy nehezen korlátozható jog. Gondoljunk arra, hogy mennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán a gyűlöletbeszéd megjelenjen. Tehát itt egy nagyon széles jogról van szó, ez érinti a közérdekű adatok, közérdekből nyilvános adatoknak a terjesztését is és azt, hogy az ember önmegvalósulása, kifejezése az, hogy véleményt alkothat. Ezzel szemben egy cégnek semmiféle ilyen joga nincs és nem összehasonlítható az amerikai és a magyar véleménynyilvánítás szabadságának az érvényesülése. Amennyiben ő egy semleges felületet ad, akkor az adott területen, tagországban hagyja annak az alkotmányos gyakorlatnak az érvényesülését, amely egyértelmű a vonatkozó bírósági és alkotmánybírósági gyakorlat alapján

 - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!