2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Magyarország élőben

Parragh László: Szakmaiatlan és nem igazságos az iparűzési adó

Parragh László évek óta azt mondja, nem szerencsés az iparűzési adó, ami egyébként sehol máshol nincs Európában, ezt az adónemet a rendszerváltás hozta létre egy MDF-SZDSZ alku eredményeként. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a HírTV Magyarország élőben című műsorában elmondta, azzal, hogy az MKIK a kkv-kat terhelő iparűzési adó elengedését javasolja a kormánynak elindított egy vitát, amit szeretne végigvinni és amellett áll ki, hogy nem szabad engedni semmilyen adóemelést, sőt javaslata között az is szerepel, hogy ne lehessen átterhelni egyik adónemből a másik adónembe a vállalkozások terheit.

  • Parragh László: Szakmaiatlan és nem igazságos az iparűzési adó

Két cél lehet, a két célnak pedig együtt kell teljesülnie, az egyik az emberek életének és egészségének a megmentése, a másik pedig a gazdaság olyan átmentése, ami, ha megindul a világ fejlődése újra, akkor a magyar gazdaság versenyképes legyen – hívta fel rá a figyelmet Parragh László. A kamarai elnök emlékeztetett, a kamarának 3600 cég bevonásával a múlt hétvégére készült el egy tanulmánya és az derült ki, hogy a legnagyobb veszélyben a mikro- kis- és középvállalkozások vannak, amelyek, ha abbahagyják, akkor kiesnek a piacról és nem biztos, hogy vissza is tudnak térni.

Minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy ezeket a cégeket segítsük, erősítsük, ha úgy tetszik, megmentsük

– tette hozzá.

Velkovics Vilmos műsorvezető kérdésére, hogy a kamara miért nem magán kezdte a takarékoskodást, Parragh László elmondta, lemondtak a kamarai hozzájárulás behajtásáról, ugyanakkor - fűzte hozzá - a cégek döntő része ezt befizette, ami arra enged következtetni, a vállalkozásoknak fontos, hogy legyen egy olyan érdekképviseletük, amely eredményt tud elérni.

Arra a felvetésre, hogy a kamara a kkv-kat terhelő iparűzési adó elengedését javasolta a kormánynak és erre reagálva az önkormányzatok azzal érveltek, hogy például Budapest 130-170 milliárd forint bevételtől esne el, Parragh László elmondta, ez a kijelentés könnyen demagógiába csúszhat, mert így fel lehetne tenni azt a kérdés, hogy miért van szüksége a fővárosnak öt főpolgármester-helyettesre mindenféle költséggel.

A költségeket mindenhol meg lehet egy kicsit kurtítani

– mutatott rá.

Az iparűzési adóval kapcsolatban a kamarai elnök megjegyezte, évek óta azt mondja, nem szerencsés ez az adónem, nemcsak a feltételi okán, hanem az elosztásrendszerében sem.

Teljes beszélgetés: 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!