2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

Osztrák oktatási miniszter: Minden diák lezárhatja a tanévet

"Minden diák lezárhatja a tanévet, megfelelő feltételekkel, és egyiküknek sem lesz hátránya a koronavírus miatt kialakult helyzetből" - jelentette ki Heinz Faßmann oktatási miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.

  • Osztrák oktatási miniszter: Minden diák lezárhatja a tanévet

"Ésszel és szívvel" fogják értékelni a tanulókat a tanév végi záróvizsgákon - jelentette ki Heinz Faßmann.

Az oktatási miniszter kifejtette, áprilisban várhatóan még otthonról, digitális eszközök segítségével tanulnak majd a diákok; és csak húsvét után születik döntés arról, mikor térhetnek vissza az iskolapadokba, és hogy május 19-én megkezdődhetnek-e az érettségi vizsgák. Leszögezte ugyanakkor, hogy tisztességes feltételeket teremtenek minden tanuló számára a bizonyítvány megszerzéséhez.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy létrehoznak egy 13 millió eurós alapot, hogy kártalanítsák azokat, akiknek tervezett tanulmányi útja, illetve tanfolyama a koronavírus miatti rendkívüli helyzet miatt nem valósult meg. Segítséget kapnak még a szociálisan nehéz helyzetben lévő diákok; az a cél ugyanis, hogy ők is hozzájussanak a távoktatáshoz szükséges digitális eszközökhöz. Kilencszáz iskolai pszichológust is megbíznak, hogy vegyék fel a kapcsolatot azokkal a tanulókkal, akik március közepe óta nem elérhetők az oktatási intézmények számára; a tanárok pedig "online"-továbbképzésben részesülnek - tette hozzá.

Az osztrák főváros a leginkább veszélyeztetett csoportok helyzetén szeretne könnyíteni. Eddig háromszázezer 65 év feletti lakos kapott értesítést arról, hogy ötven euró értékben a legszükségesebb teendők elvégzésére taxi-utalványt kapnak. A támogatás egy 85 millió eurós azonnali segítségnyújtásra szánt pénzügyi csomag része. Az egykori Sophienspital kórház területén pedig szükségszállást alakítottak ki, százhúsz otthontalan számára. Oswald Wagner, a Bécsi Orvostudományi Egyetem igazgatóhelyettese kiváló intézkedésnek, nagy lépésnek nevezte a szájmaszk kötelezővé tételét az üzletekben.

Kifejtette: két hét múlva várhatóan kiderül, hatékonyak-e az új óvintézkedések. A szájmaszkok ugyanis nemcsak az esetleges fertőzéstől védenek, hanem attól is, hogy olyasvalakitől kapjuk meg a fertőzést, akinek nincsenek tünetei, vagy aki nem is tud arról, hogy megfertőződött koronavírussal.

Salzburg tartományban további három település, Altenmarkt im Pongau, Zell am See és Saalbach számára is vesztegzárat rendeltek el; Flachauban pedig szigorították a karantént, mostantól a munkából, illetve a munkába történő közlekedés sem megengedett.

Ausztriában kedd délutánig 10019-re emelkedett a betegek száma; ez az előző napihoz képest 9,32 százalékos növekedést jelent. Több mint 1100-an részesülnek kórházi kezelésben, közülük kétszázan intenzív osztályokon fekszenek. A halottak száma 131-re, a gyógyultaké pedig 1095-re nőtt. Továbbra is Tirol tartományban a legmagasabb a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma (2334 fő), a második helyen van fertőzöttség tekintetében Alsó-Ausztria (1600 fő), a harmadik helyen pedig Felső-Ausztria (1500 fő).

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!