2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Kultúra

Ma van a költészet napja

Idén is könyvbemutatókkal, koszorúzásokkal, maratoni versmondásokkal ünnepeltek határon innen és túl egyaránt. Tizennyolcadik alkalommal megjelent Az év versei antológia is, amely az elmúlt év legjobb költeményeinek gyűjteménye. A kötet bemutatóján a szerzők tizenkét órán át, egymást váltva olvasták fel verseiket a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

  • Ma van a költészet napja

"Amikor megpillantod a kikötőt, ahová egy életen át visszatérni vágytál, meghal a vers."

60 kortárs költő 12 órán át szavalt a költészet napja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Versmaratonon Az év versei antológiában megjelent műveiket olvasták fel a költők. A rendezvényen első alkalommal adták át a Magyar Írószövetség Debüt díját, amelyet három fiatal elsőkötetes szerző vehetett át.

„Én egész népemet fogom, nem középiskolás fokon tanítani.”

A Fészek Művészklubban is maratoni versmondással ünnepeltek

Lutter Imre előadóművész világrekordot kísérel meg, azt tervezi, hogy 24 órán keresztül folyamatosan szaval.

„Ezáltal lehet tényleg az igazi színtiszta magyar kultúrát eljuttatni úgy az emberekhez, hogy megértsék azt, hogy a vers az nem valamifajta elit kultúra része, hanem az ő életérzéseik, gondolataik művészi megfogalmazása, és nemcsak az anyanyelv, meg a versnek a metruma miatt szép adott esetben, hanem azért, merthogy bennünket talál meg a vers, tehát a mi életünkben vájkál” – mondta el Lutter Imre.

Bár a legtöbb ember számára április 11-e József Attila születésnapjaként ismert, egy másik magyar író, Márai Sándor is ezen a napon született. Erre emlékezve koszorúzták meg az író első kerületi szobrát. A megemlékezésen L. Simon László a költészet erejéről beszélt.

„Azt hiszem a költészet ereje az is, hogy összejönnek emberek egy nem kötelező ünnepre szerte az országban, és a világban, ahol magyar ember él, és nem engedik feledtetni az ember szépbe szőtt hitét – nyilatkozta L. Simon László, József Attila-díjas író, költő, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A határon túl is ünnepeltek

A csallóközi Somorján közös szabadtéri éneklésre és versmondásra várták a város összes magyar iskolását és óvodását. A rendezvény végén a többszáz résztvevő a Szlovákiában nagy port kavart „himnusztörvény” miatt is tiltakozott.

„Nekünk egy feladatunk van: teljes mellszélességgel kiállni a magyarságunk mellett. És ahol csak tehetjük, elénekelni a Himnuszt. Ezzel is megmutatva nemcsak a többségi nemzetnek, hanem a többi magyar társainknak is azt, hogy egy a Himnuszunk és minket ez tart össze” – húzta alá Kovács Koppány, társszervező, a Rómeó vérzik frontembere.

Csíkszeredán helyi színészek a Csíki Játékszín lépcsőjéről szavaltak. Idén a tavaly elhunyt Kányádi Sándornak állítottak emléket.

Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója: „Azt hiszem, hogy nyugodtan lehet mondani, hogy Sándor bácsi - egyrészt nagyon személyes – volt, aki személyesen is találkozhatott vele, aki meg nem, az nyilván a versein és a művein keresztül mindenképpen.”

A nagyvilágban megemlékezések zajlottak

A világ nagyvárosaiban is megemlékeztek a Költészet napjáról. A Londonból induló akció keretében színes cetliken népszerűsítették a magyar kultúrát New Yorktól Isztambulig a magyar irodalom nagyjainak több nyelvre lefordított verssoraival.

A brüsszeli Balassi Intézet is csatlakozott az akcióhoz, a látványos installáció pedig arra bátorítja a járókelőket, hogy saját nyelvükön olvassák el a Magyarországon közkedvelt költők verseit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megnyílt a Szent István-könyvhét

Megnyílt a Szent István-könyvhét

Megkezdődött a Szent István-könyvhét hétfőn Budapesten. A keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb magyarországi seregszemléjét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.
Ebben tuti nincs benne Azahriah

Ebben tuti nincs benne Azahriah

Megjelent a Magyar rocktörténet című képregénykönyv második része. Kötelező szerzemény azoknak, akik megmentenék gyermekeiket a jelenkori zenei nihiltől, legyen az Azahriah-féle „arab mulatós”, vagy koreai rágógumipop.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!