2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kultúra

Leslie Mandoki dalt írt Gorbacsov kilencvenedik születésnapjára

A Mandoki Soulmates frontembere régi, személyes ismertségük okán példaképként tekint Mihail Szergejevics Gorbacsovra, így születésének kilencvenedik évfordulójára egy különleges dalt szerzett, mely egy tiszteletteljes főhajtás a politikus előtt, és amit Leslie Mandoki most először oszt meg a hazai nagyközönséggel.

  • Leslie Mandoki dalt írt Gorbacsov kilencvenedik születésnapjára

A magyar származású zeneszerző először az „50 év rockzene” televíziós show-műsoron, a színfalak mögött találkozott személyesen Gorbacsovval. A backstage-beszélgetések során Gorbacsov elmondta, milyen veszélyesek voltak pont ők, a progresszív szellemiségű jazzrock-zenészek a kommunista rendszerre. A nyugati tévéadások vétele lehetetlen volt, de még a rádióadásokat is zavarták. Így aztán a legnagyobb veszélyforrást a „progresszív rockzene” – a kommunista szakzsargonban így emlegették ezt a zenei stílust – jelentette a rendszerre. A rock és a jazz volt az egyetemi diákság zenei nyelve – a szabadság zenéje. Mandoki kiemelte: „Hálás vagyok a sorsnak, hogy zenészként a munkámnak köszönhetően megismerhettem, és az évek során számtalan beszélgetést és kölcsönös látogatást magunk mögött tudva ma barátjának nevez.”

Leslie Mandoki elmondta: „Született budapestiként természetesen büszke vagyok arra, hogy a magyarok voltak azok, akik 1989-ben lebontották a borzalmas vasfüggönyt, és ezzel kiütötték az első téglát a berlini falból. Német állampolgárként pedig nagyon hálás vagyok azért a csodálatos történelmi pillanatért, amikor 1989-ben a berlini fal erőszakmentesen leomlott, és mindaz újra összekapcsolódott, ami mindig is összetartozott.”

 
Leslie Mandoki régi barátja Mihail Gorbacsovnak Fotó: Kurucz Árpád
 

 

Leslie Mandoki szerint épp most, Gorbacsov kilencvenedik születésnapján van itt az ideje, hogy újjáéledjen a víziója, és gyermekeink, unokáink és az utánunk következő nemzedékek számára biztosítsuk a kiszámítható és élhető jövőt. A zeneszerző hisz abban, hogy a művészeknek az a dolguk, hogy felrázzák az embereket a letargiából, és cselekvésre ösztönözzenek. A Living in the Gap lemezen a Soulmates együttes – melynek Mandoki a vezetője – azokra a kihívásokra és visszásságokra reflektál, amelyek a szédítő gyorsasággal zajló paradigmaváltást megtapasztaló világunkban megoldásra várnak.

A zenész-producer szerint napjainkban különösen nagy az elvárás a művészekkel szemben, hogy erősítsék a társadalomban az összetartást, így Leslie Mandoki és a Soulmates együttes minden fellépésén ezért emeli fel a hangját. Mert: „A zene a legnagyobb egyesítő erő – földrészeken átívelő hidat képezve!”

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!