2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Kultúra

Leemelték restaurálásra a turulszobrot a budai Várban

Leemelték helyéről pénteken a budai Várban a turulszobrot. A leromlott állapotú alkotást a szakemberek egy óriásdaruval mozdították el és a Savoyai-teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállították - közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

  • Leemelték restaurálásra a turulszobrot a budai Várban

A munkálatokat a Várba látogatók nyomon követhetik a következő hónapokban.

Mint írták, csaknem százhúsz éve magasodik Budapest fölé a Budavári Palotanegyed egyik meghatározó látványossága, a turulszobor. Donáth Gyula művét 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós építésének befejező szakaszában állították fel a Habsburg-kapu díszes kerítésének sarkán.

A hatalmas, bronzból készült alkotás karmai között kardot tartva, szárnyait repülésre készítve tekint méltóságteljesen a Duna felé. A magyar eredetmondák legendás madarát ábrázoló szobor a méretei miatt is tekintélyes: magassága 10,5 méter, a szárnyak végeinek egymástól való távolsága 12,5 méter. Kőből készült talpazatát a történelmi Magyarország címere díszíti.

Az alkotás több sérüléssel ugyan, de átvészelte a második világháborút, azóta kisebb javítások történtek rajta, azonban az állapota mára jelentősen leromlott. A Nemzeti Hauszmann Program keretében most teljes körűen restaurálják.

 
MTI/Mihádák Zoltán
 

 

A nemrég felújított Mátyás kútja bronzszobraihoz hasonlóan a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, a turul bronz felületeinek sérüléseit is kijavítják, a szobor belső vasvázát pedig megerősítik. A munkát a Savoyai-teraszon felállított szabadtéri restaurátorműhelyben végzik el a szakemberek, majd a monumentális művet megszépülve állítják vissza eredeti helyére.

A turulszobor mellett található Habsburg-kapu, a díszkerítés és a hozzájuk tartozó lépcső is jelentősen megsérült a második világháborúban. A károk helyreállítását a hetvenes-nyolcvanas években elvégezték, azonban az elmúlt évtizedek is nyomot hagytak rajtuk. Állapotuk sokat romlott, így halaszthatatlanná vált a teljes felújítás. Az eredetileg Jungfer Gyula műhelyében készült Habsburg-kapu kőelemeit megtisztítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat, valamint felújítják a díszes, kovácsoltvas szerkezetet.

A munkálatok ideje alatt a Habsburg-kapun és a Halászó gyerekek teraszon átsétálni nem lehet, ezért egy ideiglenes járdát építenek, amelyen keresztül a Savoyai-terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!