2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Kultúra

Így készült Leslie Mandoki vizuális Bartók-albuma

Egyedülálló vizuális albumot mutat be a magyar származású világhírű zenész Leslie Mandoki legújabb duplalemeze muzsikájára. A Bartók Béla Magyar képek című alkotása ihlette zenei és mozgóképes feldolgozás remek zenét, Grammy-díjas művészeket, telt házas koncertek élő felvételeit és mozi minőségű filmkockákat ígér. Az alkotást most mindenki megnézheti, hiszen a napokban az egyik országos kereskedelmi televíziós csatorna is műsorára tűzi.

  • Így készült Leslie Mandoki vizuális Bartók-albuma

Halálukig vártak a jogokra

Rejtélyes vacsorára hívta Greg Lake (Emerson, Lake and Palmer) és Jon Lord (Deep Purple) évekkel ezelőtt a magyar származású, de 45 éve Németországban és Amerikában élő és tevékenykedő zenész-producert, Leslie Mandokit. A páros titkon dédelgetett tervét osztotta meg Mandokival: Bartók Béla Magyar képek darabjának feldolgozását tervezték, amihez azonban a jogokat nem sikerült megszerezniük. Néhány év volt még hátra a lejáratig és így a zenei anyag szabad felhasználásig. Az előkészületek lassan haladtak, mire sor kerülhetett a tényleges munkára, a páros mindkét tagja elhunyt. Leslie Mandoki azonban ígéretét tartva stúdióba vonult csapatával, akiknek szívügyévé vált a Magyar képek.

Övé az egyik legnagyobb Bartók-gyűjtemény

A nemzetközi muzsikusokból álló zenekar tagjai elmélyültek a magyar kultúrában, és teljesen azonosultak a bartóki eszmével. Az afroamerikai zenészek különösen tisztelik Bartók Bélát. Anthony Jacksonnak – a Mandoki Soulmates egyik basszusgitárosának – van az egyik legnagyobb Bartók-gyűjteménye a világon. Többek között a Grammy-díjas Al Di Meolával, Randy Breckerrel, Cory Hendryvel és Richard Bonaval részvételével elkészült az album, amelyet telt házas koncerttermek előtt mutattak be. Berlinben, Magyarország tevékeny részvételének elismeréseként a berlini fal leomlásának harmincadik évfordulójára rendezett ünnepségsorozat záróakkordja volt ez a hangverseny.

– Az európai sokszínűség gyönyörű, ez adja a közösség erejét. A helyi kultúrák, a katalán, skót, dél-tiroli és székely árnyalatok rajzolják meg a festményt, amelybe a magyar színek is beletartoznak. A Magyar képek a magyar szabadságvágy vizualizálása, amely az oszmán, Habsburg, német és szovjet megszállás alatt is olyan sokat adott Európának – mondta Leslie Mandoki az album kapcsán.

A Magyar képekhez most egyedülálló feldolgozás készült. A vizuális album a koncertek, stúdiófelvételek és a bemutatókhoz forgatott magyarországi felvételek összevágásával készült különleges film, amelyet a TV2 december 30-án este tűz műsorára.

ManDoki Soulmates - Hungarian Pictures Concert Series 2019

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megnyílt a Szent István-könyvhét

Megnyílt a Szent István-könyvhét

Megkezdődött a Szent István-könyvhét hétfőn Budapesten. A keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb magyarországi seregszemléjét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.
Ebben tuti nincs benne Azahriah

Ebben tuti nincs benne Azahriah

Megjelent a Magyar rocktörténet című képregénykönyv második része. Kötelező szerzemény azoknak, akik megmentenék gyermekeiket a jelenkori zenei nihiltől, legyen az Azahriah-féle „arab mulatós”, vagy koreai rágógumipop.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!